Bogati Njujorčani će pretrpjeti najviše stope oporezivanja u SAD

Milioneri

Osobe koje najviše prihoduju u Njujorku mogle bi se suočiti sa kombinovanom stopom poreza na dohodak grada, države i savezne vlade od 61,2 odsto, prema planovima koje predlažu demokrate u Predstavničkom domu Kongresa.

Predloženi planovi uključuju prirez od tri odsto na poreske obveznike koji zarađuju više od pet miliona dolara godišnje. Planovi takođe zahtijevaju podizanje najviše granične stope poreza na prihod sa sadašnjih 37 odsto na 39,6 odsto, a zadržavaju porez na prihod od ulaganja od 3,8 odsto.

Rezultat je najveća marginalna federalna stopa poreza na dohodak od 46,4 odsto. Ona podrazumijeva posebno oporezivanje iznad pomenutog praga prihoda poreske grupe „najbogatijih“.

U Njujorku, kombinovana najveća granična stopa poreza na državu i grad iznosi 14,8 odsto. Tako bi se poreski obveznici Njujorka koji zarađuju više od pet miliona dolara godišnje suočili sa objedinjenom gradskom, državnom i saveznom graničnom stopom u visini od 61,2 odsto prema planu demokrata u Kongresu, piše Bloomberg.

Njihov plan je još uvjek na nivou predloga i mogao bi se promijeniti. Ipak, kombinovane stope za Njujork bile bi među najvišima u skoro 40 godina.

Primjera radi, stanovnici Kalifornije sa najvećim prihodima suočili bi se sa kombinovanom stopom od 59,7 odsto, dok bi se oni u Nju Džerziju suočili sa kombinovanom stopom od 57,2 odsto, Havaji bi mogli da se suoče sa kombinovanim stopama od 57,4 odsto, itd.

U isto vrijeme, nema naznaka da će predložene izmjene uključiti ukidanje ili izmjenu trenutne granice u visini od 10.000 dolara poreskih odbitaka u državnim i lokalnim poreskim administracijama. Ukidanje ovih ograničenja uveliko bi koristilo visokim zarađivačima u državama sa visokim porezima.