Grupa milionera traži da im se uvećaju porezi

Milioneri

– Dok Covid-19 pogađa svijet, milioneri poput nas imaju suštinsku ulogu u izlječenju svijeta, piše u otvorenom pismu, koje su između ostalih potpisali osnivač američke kompanije za proizvodnju sladoleda Ben & Jerry’s Džeri Grinfild i britanski reditelj Ričard Kertis.

Pismom, koje je objavljeno uoči sastanka ministara finansija G20 i vanrednog evropskog samita, pozivaju se “vlade da povećaju poreze za ljude poput njih” i to “odmah i trajno”, prenosi Indikator.

– Nismo mi ti koji se brinu o bolesnima na odjeljenjima intenzivne njege. Ne vozimo vozila hitne pomoći koja bolesnike dovode u bolnicu. Nismo ti koji pune police trgovina prehrambenih proizvoda ili dostavljaju hranu od vrata do vrata – piše na sajtu grupe “Milioneri za čovječanstvo”.

Međutim, kako dodaju, oni “imaju mnogo novca”.

– Novac je apsolutno potreban sada i biće potreban narednih godina” za oporavak od krize, čije posledice će “trajati decenijama” i mogle bi da “gurnu pola milijarde ljudi u siromaštvo”.

– Problemi koje je Covid-19 prouzrokovao i otkrio ne mogu da se riješe dobročinstvom, bez obzira koliko ono bilo velikodušno. Šefovi vlada moraju da preuzmu odgovornost za prikupljanje potrebnih sredstava i njihovo pravedno trošenje, kako bi se “adekvatno finansirali naši zdravstveni sistemi, škole i bezbjednost stalnim povećanjem poreza najbogatijima na planeti, ljudima poput nas”, navodi se u pismu.

Pandemija koronavirusa dovela je do istorijske recesije širom svijeta zbog čega vlade troše milijarde na pomoć preduzećima koja su teško pogođena ekonomskom krizom.

Prema OECD, pad svjetskog BDP trebalo bi da dostigne najmanje 6 odsto ove godine, a 7,6 odsto u slučaju drugog epidemijskog talasa, dok bi oporavak koji se očekuje za 2021. godinu bio 5,2 odsto, bez novog talasa korona virusa i 2,8 odsto ukoliko ga bude bilo.

Milijarderi poput Vorena Bafeta i Bila Gejtsa već godinama traže povećanje poreza.