Švajcarsko tržište kapitala izgubilo 150 milijardi dolara tokom septembra

Banke

Indeks švajcarskog tržišta pao je u septembru za 6,3 procenta, što je najveća mjesečna statistička promjena u doba pandemije i najveći pad među glavnim merilima kapitala u Evropi, jer sve veći rizici od povećanja prinosa na obveznice i problemi vezani za kinesku kompaniju Evergrande odbijaju investitore od visoko vrijednovanih akcija u zemlji.

Među najvećim gubitnicima su proizvođač cementa Holcim Ltd. sa padom od 13 odsto i proizvođač računarske opreme Logitech International SA sa padom od 11 odsto, piše Bloomberg.

Rasprodaja na švajcarskom tržištu (SMI) bila je široka, što sugeriše da investitori vide cijelo tržište kao preskupo u eri usporavanja rasta i čvršćih prinosa. To dolazi usred globalne averzije prema skupim akcijama, jer se trgovci pozicioniraju kako bi bolje dočekali smanjivanje stimulansa centralne banke.

„Sve je povezano sa kamatnim stopama“, kaže izvšni direktor za investicije u ženevskoj kompaniji za finansijske analize Reyl & Cie, Sedrik Ozazman (Cedric Ozazman). Švajcarske akcije „uživale su u snažnom oporavku, čak i tokom ljeta. U pitanju su kvalitetne kompanije, ali sa previsokim ‘ocjenama’.“

Rastuće kamatne stope predstavljaju rizik za buduću zaradu i otežavaju opravdanje za vrijednovanje kapitala. Švajcarska, koja uživa jedno od najvećih tržišnih procjena kapitala u Evropi, postala je rana žrtva ove promjene, nakon što se referentna vrijednost indeksa SMI povećala za čak 13 odsto u četiri mjeseca do avgusta.

Oporavak SMI-a za vrijeme pandemije ima „ograničen prostor za dodatnu ekspanziju, ali mnogo šansi da iznevjeri niže marže i veće prinose“, objašnjava strateg u Bloomberg Intelligence, Tim Krejghed (Tim Craighead).

Postoje i drugi izazovi, poput nedostatka ponude i povećanog regulatornog rizika na važnom kineskom tržištu, koji su pogodili akcije iz segmenta luksuzne robe, poput vlasnika brensa Cartier, kompanije Richemont. Dužnička kriza kineske grupacije Evergrande takođe je izazvala zabrinutost da neki građevinski projekti neće biti završeni, što je uticalo na rezultate Geberit AG, proizvođača sanitarnih instalacija, i grupu građevinskog materijala Sika AG, preosi Biznis.rs.

Za neke bi ublažavanje švajcarskog vrednovanja kapitala moglo uskoro stvoriti mogućnosti ponovne kupovine. U osnovi ove strategije je kontinuirano povećanje očekivanja analitičara u pogledu zarade.

„To je kratkoročni plan“, kaže Ozazman. „Institucionalni investitori bi jako voleli da iskoriste priliku i ugrabe švajcarske akcije po nižoj cijeni.“.