UBS otpušta 3.000 bankara u Švajcarskoj

Banke

UBS procjenjuje da će ukinuti oko 3.000 radnih mjesta u Švajcarskoj, što će mu pomoći da smanji troškove od 10 milijardi dolara, jer poduzima sveobuhvatnu reviziju nakon hitnog spašavanja Credit Suissea ranije ove godine.

U pitanju je rez od oko 8% zaposlenih u kombinovanim švajcarskim operacijama globalnog bankarskog giganta, koji je u četvrtak prijavio neto profit od 29 milijardi dolara za drugi kvartal. To je najveća tromjesečna dobit banke ikad i nastala je gotovo u potpunosti iz računovodstvenih tehnikalija vezanih za preuzimanje, kažu analitičari.

. Velika tromjesečna dobit bila je direktan rezultat računovodstvene razlike između cijene od 3 milijarde dolara koju je UBS platio za Credit Suisse i vrijednosti bilansa stečenog zajmodavca – rekao je Jeremy Naylor, analitičar u IG-u.

UBS je objavio dobit prije oporezivanja od 1,1 milijardu dolara za kvartal, prenosi Bankar.me.

Vijest o gubitku radnih mjesta mogla bi izazvati nove kontroverze u Švajcarskoj, gdje se, kako ocjenjuje CNN, dogovor već pokazao nepopularan u javnosti i nekim političarima.

– Udruženje zaposlenih u švajcarskim bankama zahtijeva da se 37.000 zaposlenih u dvije institucije u Švajcarskoj tretira pravedno i ravnopravno u procesu integracije – navodi se u saopštenju švajcarskog bankarskog sindikata u četvrtak.

U razgovoru s analitičarima, izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti rekao je: „Svaki izgubljeni posao je bolan za nas. Nažalost, u ovoj situaciji rezovi su bili neizbježni.”

Ermotti je rekao da će se ukidanje radnih mjesta produžiti “na nekoliko godina” i da će banka pogođenim zaposlenima pružiti finansijsku podršku, usluge premještanja i mogućnosti prekvalifikacije.

Banka, koja ima ukupnu globalnu radnu snagu od skoro 122.000, nije dala više detalja o broju mogućih otpuštanja izvan Švajcarske u svom izvještaju o zaradi – prvom izvještaju otkako je kupila posrnulog rivala.

Oko 8.000 zaposlenih u Credit Suisse već je dobrovoljno otišlo u prvoj polovini godine, pri čemu se otprilike polovina tog odliva dešavala u Sjedinjenim Državama i Azijsko-pacifičkom regionu, a 10% u Švajcarskoj, rekao je novinarima finansijski direktor UBS Todd Tuckner.

Ermotti je rekao da banka očekuje da će još veći broj zaposlenih dati otkaz ili otići u penziju, ali da će i dalje morati da se ukidaju radna mjesta izvan Švajcarske kako bi se postigli ciljevi uštede. UBS takođe planira da smanji svoje oslanjanje na vanjske izvođače.

Victoria Scholar, voditeljica ulaganja u Interactive Investor, online platformi, rekla je da se banka suočila sa “zastrašujućim izazovom pokušaja da izbalansira potrebu za zadržavanjem ključnog osoblja, a istovremeno vrši velika smanjenja radnih mjesta”.