Sedam najpopularnijih poslova koje možete obavljati sa bilo koje lokacije

Karijere

Početkom 2020. godine, svijet se našao usred nove digitalne revolucije, a neke od navika koje su tada ustanovljene, zadržale su se i nakon ukidanja restriktivnih mjera. Veliki broj posladavaca modifikovao je režim rada zaposlenih, omogućavajući im veću slobodu. Rad od kuće postao je rad sa najrazličitijih lokacija. To je otvorilo vrata mogućnosti zapošljavanja ljudi iz lokalnih zajednica i teže zapošljivih kategorija, što je velika prilika – i za poslodavce i za privredu.

Izdvojili smo 7 najpoznatijih remote poslova koje možete obavljati sa praktično bilo kog mjesta.

1. Copywriting

Ukoliko volite da se igrate riječima i na pravi način znate da prenesete ključne poruke, posao copywriter-a je pravi za vas! Kao copywriter možete pisati članke na različite teme za brojne portale, blogove, društvene mreže i druge oblike medija, a najbolje od svega je što u skladu sa temom možete da odaberete prostor za rad koji će vas najbolje inspirisati.

2. Digitalni marketing

Digitalni marketing i marketing na društvenim mrežama postali su glavni adut kako velikih kompanija tako i malih lokalnih biznisa, pa je i potražnja za ovom profesijom znatno porasla u protekle dvije godine. Neophodno je poznavati osnovne alate poput optimizacije, oglašavanja na društvenim mrežama, ali i kreiranje kreativnog sadržaja za klijente, a sama razmena i egzekucija nije moguća bez dobre internet veze.

3. Podučavanje

Ukoliko ste ekspert u određenoj oblasti i umijete da prenesete to znanje drugima, online podučavanje može biti idealno za vas. Osim toga što radite remote, imate mogućnost da sami organizujete svoje vrijeme i stvorite raspored koji vama odgovara. Od rada sa djecom i učenja nekog stranog jezika, pa sve do pružanja pomoći u usavršavanju neke oblasti ili programa, i to čak i u video formatu.

4. Prevođenje

Kao prevodilac možete da radite od svoje kuće za kompanije širom svijeta. Prevodilačke usluge potrebne su u različitim oblastima poslovanja, pa možete prevoditi širok spektar materijala – od naučnih članaka, knjiga do sudskih presuda.

5. Web dizajn

Za uspješno savremeno poslovanje neophodne su web stranice pa su web dizajneri u današnje vrijeme veoma tražene i dobro plaćene pozicije. Osim poznavanja osnova web dizajna, potrebno je da imate i kreative u sebi kako biste uspješno odgovorili na zahtjeve klijenata, srećom, druge web stranice su tu da ih pretražite i dodatno se inspirišete.

6. Programiranje

Softverski inženjering i programiranje najpopularnija su profesija na zemlji trenutno. Uzimajući u obzir da nam rad i funkcionisanje zavise od brojnih aplikacija, upravo su oni ti koji život svih nas čine lakšim i jednostavnijim, a najbitnije je što se posao može obavljati bilo kad i bilo gdje.

7. Računovodstvo

Glavne aktivnosti računovođe predstavljaju pregledanje i prikupljanje finansijskih dokumenata za pojedince i kompanije. Posao obuhvata pružanje savjeta po pitanju finansijskih tokova i održavanja kompanije finansijski stabilnom na osnovu budžeta kojim raspolaže i operativnih troškova. Uzimajući u obzir te aktivnosti, posao u potpunosti može da se radi onlajn i ne zahtijeva ništa drugo, osim dobre i brze internet konekcije.