Modna kreatorka Dajana fon Firstenberg otkriva svoje tajne uspjeha

Američka dizajnerka Dajana fon Firstenberg proslavila se kreiranjem haljine na preklop, sedamdesetih godina 20. vijeka. Sada vodi svjetsku modnu kompaniju koja je rasprostranjena u više od 70 zemalja

Dajana fon Firstenberg je uplovila u svijet mode zahvaljujući svojoj majci. Ona ju je inspirisala da se bavi modnim dizajnom i učila je od malih nogu da strah nije opcija. Ovaj savjet je poslužio Dajani jer uprkos velikom uspjehu, ona kaže da se suočila sa mnogim neuspjesima u karijeri.

U svojoj 70.godini, Dajana kaže da je u trećem činu svog života. Njen rad sada je fokusiran na inspirišuće žene lidere. Ona kroz svoju organizaciju DVF podržava i nagrađuje pojedince koje inspirišu druge žene. Iako mnoge slavne dame ističu da su oduvijek znale šta žele da budu, Dajana otkriva da je kod nje slučaj drugačiji.

– Nisam znala šta želim da budem. Ali jedina stvar koju sam znala je da želim da budem samostalna. Želela sam da budem nezavisna, da plaćam svoje račune. Ta koja neće čekati na princa na bijelom konju. I postala sam ta žena kroz tu haljinu.

Budi žena koja želiš da budeš je naziv knjige čuvene novinarke i aktivistkinje Opre. Iako mnogi nisu razumjeli Dajanino korišćenje te fraze, ona kaže da je upravo Opra bila oduševljena njenom motivacionom rečenicom.

– Smatram da sam sposobna da budem žena koja želim da budem, pa moj cilj je da kažem svim ženama da mogu da budu ono što požele.

Iako je ostvarila veliki uspjeh u svijetu modnog dizajna dizajnerka ističe da je to bio dug put, ali da ni sama nije znala šta je očekuje iza zatvorenih vrata. Dakle, važno je da pokucate.

– Kada počnete da radite, obično ne znate šta želite. Tada imate vrata iza kojih vas čekaju ljudi koje treba da upoznate. Podsjetiću, neće uvijek najglamuroznija vrata biti baš ta vaša. Nisam mogla ni da posumnjam da ću radeći za muškarca u italijanskoj fabrici biti moja vrata za uspjeh.

U trenucima kada doživite poraz Dajana savjetuje da ostanete prisebni i nogama na zemlji.

– Ne sjećam se da sam mnogo ronila suza, ali sam imala dosta padova. Samo morate da prihvatite to i da ne budete u zabludi. Najvažnija stvar je da se suočite sa tim, nemojte da se pravite kao da vaš problem ne postoji.