Električna Škoda Octavia stiže 2023.

Automobil

Električna Škoda Octavia u pradajne salone će stići 2023. godine, a već su poznati prvi detalji elektrifikacije jednog od najpopularnijih automobila u Evropi i regionu.

Češki proizvođač do sada je nudio samo električni SUV, jer se modeli iz ovog segmenta odlično prodaju na evropskom tržištu. Tako je električna Škoda Enyaq iV u prvih devet mjeseci 2021. isporučena u 28.000 primjeraka, što je vrlo dobar rezultat za jedan električni automobil.

Uspjeh modela Enyaq iV je odskočna daska za buduće Škode na struju, pa je proizvođač već najavio manji električni krosover. Međutim, nijedan Škodin SUV nije pretekao Octaviju, koja je u istom periodu pronašla put do 160.000 kupaca, pa je logično što češka kompanija planira elektrifikaciju i ovog modela.

Podsjećamo, do sada je kupcima ponuđena jedino plug-in hibridna varijanta Octavije, prenosi B92.

A možda se neće ni zvati Octavia

Martin Jan, Škodin direktor prodaje i marketinga, rekao je za britanski Autocar da Česi ne namjeravaju nuditi isključivo električne SUV modele, budući da kupci žele elektromotore i u drugim segmentima.

Rekao je da će proizvođač ponuditi električnu verziju Octavije ljudima koji ne žele SUV jer je u suprotnosti sa njihovim konzervativnim pogledima na automobile.

Električna verzija češkog bestselera vjerovatno će imati drugačije ime kako bi naglasila svoju posebnost. Naziv tog modela trebalo bi da počne slovom E, čime bi se nastavila tradicija koju je započeo Enyaq.

Sve upućuje na to da će Škoda ponovo koristiti rješenja koja je implementirao Volkswagen, baš kao što je to bilo u slučaju modela Enyaq iV.

Automobil će biti baziran na MEB mehaničkoj platformi, koja je namijenjena za električne automobile iz VW grupacije. To znači da će osnovna verzija imati pogon na zadnje točkove, dok će u skupljim verzijama opreme imati dva elektromotora i pogon na sve točkove.

Kapacitet baterija trebalo bi da bude od 58 kWh do 84 kWh.

Električna Škoda Octavia će svoj debi imati tek 2023. godine. Ali ni nakon toga benzinska verzija neće nestati iz ponude. Prodavaće se paralelno koliko god je to potrebno.