Charlie Munger, 97-godišnji potpredsjednik Berkshire Hathawaya i investiciona legenda

MANAGER

Investiciona legenda Charlie Munger kaže da je trenutna klima na globalnim tržištima luđa od dot-com balona prije dvije decenije, dok je bum kriptovaluta proglasio nenormalnim i podržao kinesku zabranu digitalne imovine.

97-godišnji potpredsjednik Berkshire Hathawaya i Warrena Buffetta takođe je rekao da bi Australija trebala pokušati pomoći u smirivanju tenzija između Kine i Sjedinjenih Država, jer kako kaže on predviđa da će dvije supersile izbjeći rat i postići “prihvatljiv odnos”.

Obraćajući se australijskim investitorima na konferenciji Sohn Hearts and Minds u petak, gospodin Munger je podvukao nategnute procjene kvalitetnih kompanija koje kotiraju na berzi i ponovio svoj ekstremni skepticizam prema kriptovalutama kao što je Bitcoin.

Munger, desna ruka gospodinaBuffeta, rekao je da je investicijsko okruženje “malo ekstremnije” od onoga što je vidio u svom decenijama iskustva, i podržao je pokušaje Kine da suzbije “nešto od izobilja” koje donosi kapitalizam.

Mislim da je dot com bum bio luđi u smislu vrednovanja čak i od onoga što imamo sada. Ali sve u svemu, ovo doba smatram još luđim od dot-com ere”, rekao je gospodin Munger.

U širokoj diskusiji sa dr Markom Nelsonom iz hedž fonda Caledonia, gospodin Munger je rekao da neće učestvovati u „ludom“ bumu kriptovaluta, i oštro je kritikovao promotere kriptovaluta.

Nikada neću kupiti kriptovalutu. Volio bih da nikada nisu izmišljene”, rekao je.

Mislim da su Kinezi donijeli ispravnu odluku, a to je da ih jednostavno zabrane. Moja zemlja – civilizacija engleskog govornog područja – donijela je pogrešnu odluku”, rekao je.

Jednostavno ne mogu podnijeti učešće u ovim ludim bumovima, na ovaj ili onaj način. Čini se da radi; svi žele da učestvuju u toj “trci”, ali ja imam drugačiji stav. Želim da zaradim novac prodajući ljudima stvari koje su dobre za njih, a ne stvari koje su loše za njih”, rekao je.

Vjerujte mi, ljudi koji kreiraju kriptovalute ne razmišljaju o klijentima, oni misle samo o sebi.”

Što se tiče Kine, gdje Berkshire ima velika ulaganja, uključujući proizvođača automobila BYD, gospodin Munger je bio pozitivan, ističući njegov dugoročni rast, iako je dodao da je gotovo svaki kapitalista bio manje entuzijastičan za Kinu nego prije godinu dana. Osim što podržava kinesku zabranu kriptovaluta, gospodin Munger je rekao da je režim bio u pravu što je obuzdao cjenovne bumove na berzi.

Mislim da su bili u pravu što su obuzdali pojedina izobilja koja dolaze sa kapitalizmom“, rekao je gospodin Munger.

Što se tiče nestabilnih odnosa između SAD-a i Kine, on je predvidio da bi dvije zemlje mogle postići “prihvatljiv odnos”, a Australija bi mogla igrati ulogu u smirivanju tenzija kroz svoje veze s obje zemlje.

“Mislim da Australija, sa svojim dubokim angažmanom u Kini, može biti u konstruktivnoj poziciji. Australija može ohrabriti i Sjedinjene Države i Kinu da budu razumnije”, rekao je gospodin Munger.

Munger i g. Buffet su poznati investitori koji “ulažu u vrijednost”, pristup zasnovan na kupovini dionica sa jakim dugoročnim izgledima za koje se čini da je tržište potcijenjeno. Međutim, gospodin Munger je rekao da visok nivo cijena dionica čini ovaj pristup mnogo težim.

“Naravno da je moguće, ali sada morate platiti mnogo više za dobre kompanije”, rekao je.

Što se tiče određenih kompanija, gospodin Munger je rekao da je veliki obožavatelj Costco-a, za koji je rekao da je vrlo efikasna trgovina na malo za koju je predvidio da bi na kraju mogla biti žestoka konkurencija online maloprodajnom gigantu Amazonu.

Gospodin Munger je takođe rekao da je snažan zagovornik korišćenja više obnovljive energije umjesto sagorijevanja fosilnih goriva.

“Bio bih za korištenje mnogo više obnovljive energije iz vjetra i sunca, čak i da ne postoji problem globalnog zagrijavanja.”

“Sviđa mi se činjenica da brzo smanjujemo sagorijevanje uglja i sagorijevanje benzina i dizela… i zamjenjujemo ih električnom energijom iz obnovljivih izvora”, rekao je.