Vitalik Buterin, kreator Etereuma – Vizionar koji je promenio svijet

MANAGER

Vitalik Buterin poznat je kao tvorac etereum blokčejna, vizionar jedne od revolucionarnih novih tehnologija koje pokreću Web 3.0, i pobornik decentralizacije interneta. Pogled na njegovu dosadašnju karijeru otkriva skromnog momka koji se gotovo slučajno pronašao u kripto zajednici i uspio da promijeni tehnološki svijet.

Vitalij „Vitalik” Buterin rođen je u Rusiji, gdje je proveo prvih sedam godina života. Roditelji su se preselili u Kanadu, i Vitalik je ostatak djetinjstva i školovanja proveo u toj zemlji. Rano je pokazao talenat za matematiku, tehniku i kriptografiju, mnogi su ga smatrali za matematičkog genija, pa je tokom školovanja bio smješten u programe za darovitu djecu.

Njegov put u svijet kriptovaluta počeo je jednostavno i gotovo slučajno. Za bitkoin je prvi put čuo od oca 2011. godine, kada je imao samo 17 godina. Pošto u mladosti nije znao šta će sa sobom, provodio je dosta vremena na internetu. Istražujući zajednice oko bitkoina, saznao je i za Bitcoin Weekly, jednu od prvih publikacija u svijetu kriptovaluta.

Kako se često navodi, ideja o značaju decentralizacije, koja će postati temelj blokčejn tehnologije, Vitaliku se javila kada je Blizard, kompanija koja stoji iza popularnog Warcrafta, oslabila mogućnosti njegovog vorloka. Tada je shvatio opasnosti centralizovanih servisa, a ubrzo nakon toga je počeo da istražuje bitkoin.

Prvi koraci ispostavili su se kao odlična prilika za eksperiment i ulazak u novi svijet: počeo je da piše za Bitcoin Weekly, za nadoknadu od danas nevjerovatnih 5 bitkoina po članku, što je onda vredelo nešto manje od 4 dolara, i tako se uključio u ekosistem dok je još bio u začetku.

Članci koje je pisao zapazili su i drugi, te je krajem godine postao jedan od suosnivača nove publikacije, časopisa Bitcoin Magazine. Ovaj časopis, koji je među prvima u industriji imao štampano izdanje i prodavao se u knjižarama poput Barnes & Noble, po svoj prilici doprinio je legitimisanju kriptovaluta i danas se ističe kao jedan od istorijski značajnih medija u ovoj sferi.

Tih dana, Vitalik je studirao na Vaterlo univerzitetu, radio kao istraživač za kriptografa Ijana Goldberga, i uz to bio glavni pisac publikacije koju je pokrenuo, te ne čudi što je brzo odlučio da napusti fakultet i posveti se novoj tehnologiji. U narednom periodu, Buterin je putovao po svijetu, učestvovao na bitkoin konferencijama, kao i u kripto projektima poput Dark Wallet i KryptoKit, koji su se bavili tehnologijom digitalnih novčanika.

Krajem 2013. godine, njegovo interesovanje kulminiralo je radom koji je obznanio Etereum blokčejn tehnologiju, koju su mnogi okarakterisali kao kripto 2.0. Već januara 2014. ambicije projekta su evoluirale, i blokčejn je postao osnova za potencijalno beskonačan broj novih evolucija, koje preko pametnih ugovora mogu da promijene način na koji funkcionišu aplikacije, servisi, digitalne finansije, način na koji se identifikujemo na internetu, i mnogo šta drugo.

Zahvaljujući radu i uticaju koji je stekao u kripto svijetu, Buterin je postao i jedan od Tilovih stipendista. Stipendija koja ambicioznim mladim ljudima daje 100 hiljada dolara ukoliko napuste fakultet i posvete se razvoju svojih poslovnih poduhvata, doprinijela je validaciji ideje etereum blokčejna, koji je tada tek počinjao.

Od tada, Buterin je nastavio rad na etereum blokčejnu, a etar je postao druga najveća kriptovaluta nakon bitkoina. Zajednica je uspjela da prebrodi i prvu veliku prepreku, nastalu nakon hakerskog napada na mreži. Tokom godina, etereum je uveo nekoliko ažuriranja blokčejna, formiran je Enterprise Ethereum Alliance, a u planu je i izvođenje velikog ažuriranja Ethereum 2.0, koji će poboljšati mnoge aspekte sistema.

Iako se oko blokčejna formirala jedna od najvećih kripto zajednica, kroz sve promjene, Buterin je, donekle nevoljno, ostao ličnost oko koje se koncetrišu nove ideje, i osoba koja u velikoj mjeri sugeriše put razvoja, čime je postao jedna od najuticajnijih ličnosti u cjelokupnom kripto ekosistemu. Budući da je sklon preispitivanju kriptovaluta, i da u intervjuima redovno govori o širim i raznovrsnijim implementacijama tehnologije, deluje da će njegov uticaj vremenom samo rasti.

Ipak, nedavno su se zbog visokih cijena transakcija na blokčejnu pojavili glasovi koji dovode u pitanje razvojni put i način na koji ga idejni tvorac zamišlja, a imajući u vidu rastuću konkurenciju, postavlja se i pitanje u kojoj mjeri će uspeti da ostvari svoju viziju.

Iako je karijera Vitalika Buterina specifična, ona ukazuje na značaj vizije, razmišljanja o budućnosti, posvećenosti i vere u sopstvene ideje, kao i na značaj sračunatog preduzimanja rizika kako bi se te ideje ostvarile.