Turska lira ojačala, Svjetska banka smanjila prognozu ekonomskog rasta

Svijet

Turska lira je nastavila uzlazni trend, potpuno suprotan prošlomjesečnom nekontolisanom padu, no Svjetska banka je smanjila prognoze ekonomskog rasta zemlje, javlja Reuters.

Prema britanskoj agenciji, za jedan dolar moglo se dobiti 13,73 lira na ranom trgovanju na Istanbulskoj berzi, a potom je kurs stabilizovan na 13,79 lira.

Zahvaljujući dijelom inventivnim mjerama tržišnih regulatora, koje su pomogle da se smiri valutna kriza koja je eksplodirala krajem prošle godine, turska valuta se držala u rasponu od 13,70 do 13,94 lira za dolar tokom protekle sedmice

Tokom 2021. godine, lira je izgubila 44 posto vrijednosti u odnosu na dolar, a prošle sedmice je oslabila za pet posto.

Procjenjuje se da je ova velika tržišna ekonomija u usponu porasla za snažnih 9,5 posto u 2021. godini, uprkos tržišnim nestabilnostima posljednjih mjeseci, prema najnovijem izvještaju Svjetske banke o globalnim ekonomskim izgledima.

Međutim, Svjetska banka predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda Turske naglo usporiti na dva posto ove i na tri posto naredne godine. U izvještaju iz juna, ta međunarodna financijska institucija je predviđala rast Turske od pet posto u 2021. godini, te 4,5 posto u 2022. i 2023. godini.

Turska ekonomija, vrijedna 720 milijardi dolara, zabilježila je rast od 0,9 posto u 2019. i 1,8 posto u 2020. godini, zbog recesije izazvane s jedne strane valutnom krizom i, s druge strane, pandemijom.

Nakon pada lire krajem decembra na rekordno nizak nivo od 18,4 lira za dolar, predsjednik Erdogan je najavio program čiji je cilj motivisanje štediša da ne konvertuju depozite u domaćoj valuti u devize.

Zauzvrat, deponentima će biti nadoknađen bilo kakav gubitak uzrokovan slabljenjem lire.

Turska je u utorak taj program proširila i na korporativne depozitne račune, što je prema Ministarstvu finansija rezultiralo privlačenjem gotovo 108 milijardi lira (7,8 milijardi dolara) na depozitne račune kompanija.