Nova vlast u Njemačkoj namjerava da satnicu minimalne plate poveća na 12 eura

Svijet

Za skoro dva miliona radnika u Njemačkoj satnica minimalne plate biće povećana za 25 posto. Umjesto dosadašnjih 9,60 eura iznosit će 12 eura.

Ovo je dogovorila nova koaliciona vlast za koju predstoji da bude potvrđena u parlamentu. Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i neoliberalni Slobodni demokrati (FDP) su 24. novembra obznanili da su postigli dogovor za formiranje vlasti. Ranije je dogovoreno da novi kancelar bude socijaldemokrata Olaf Scholz.

Kako je istakao ekonomista kompanije za finansijske djelatnosti ING Carsten Brzeski, dva miliona radnika ima minimalnu platu ili pet posto od ukupnog broja radnika u Njemačkoj. U koalicionom sporazumu tri stranke nije navedeno da li će i, ako hoće, kako inflacija utjecati na ovu stavku.

Ekonomista banke UBS Felix Huefner je naglasio da bi ovakva odluka mogla uzrokovati rast svih plata. Međutim, prema pisanju CNN-a, Centralna banka je napravila neuobičajen korak javno kritikujući ovu mjeru. Ocijenila ju je kao zabrinjavajuću, jer smatra da će imati negativan utjecaj na veće plate.

U Njemačkoj je 2015. prvi put određena minimalna plata te je tada satnica iznosila 8,50 eura. Podrška određivanju minimalne plate raste širom Evrope, prenosi CNN.