Centralna banka Kine snizila kamatu prvi put u posljednje dvije godine

Banke

Kina je neočekivano snizila ključnu kamatnu stopu prvi put u skoro dvije godine, nakon što su zvanični podaci pokazali da je njen ekonomski rast usporen. BDP Kine porastao je za četiri odsto u posljednja tri mjeseca 2021. godine u odnosu na godinu dana ranije, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku.

To je bilo bolje nego što je većina ekonomista predvidjela, ali je bilo mnogo sporije nego u prethodnom kvartalu. Još jedan znak slabosti je rast maloprodaje, koji je za decembar pao na 1,7 procenata, prenosi BBC. Kada je riječ o cijeloj godini, kineska ekonomija ojačala je za 8,1 odsto što je znatno više od cilja Pekinga od šest odsto.

Pojedini ekonomisti ističu da za podatke o rastu u poslednjem kvartalu prošle godine, koji je bio najsporiji za godinu i po dana, treba uzeti u obzir efekat posljednjeg talasa zaraze Covid-19. Kako bi pomogla u jačanju ekonomije, Narodna banka Kine saopštila je da snižava kamatne stope, prvi put od aprila 2020. godine.

Narodna banka Kine takođe je upumpala desetine milijardi dolara u finansijski sistem, čime se udaljila od politike većine velikih centralnih banaka širom svijeta, koje su povisile kamatne stope ili su najavile da će to da učine.

Iako je kineska ekonomija prošle godine porasla za naizgled impresivnih 8,1 odsto, ako se uzme u obzir da je 2020. godine dugo bila blokirana pandemijom, to i nije tako veliki rast. Zabrinjavajuća su manja ulaganja u sektor nekretnina, zbog dužničke krize, kao i pad potrošnje zbog blokada velikih gradova usljed širenja omikron varijante korona virusa.