Banke u Irskoj bilježe iznenađujući bilansni rast

Banke

Bilansi najvećih irskih banaka veći su za dvije trećine od kada je izglasan Brexit, a najnoviji podaci pokazuju kako su se evropske finansije izmijenile nakon što je Velika Britanija izašla iz Evropske unije.

Banke u Irskoj koje reguliše jedinstveni nadzorni mehanizam Evropske centralne banke (ECB) zabilježile su porast bilansa sa 300 milijardi eura (342 milijarde dolara) u decembru 2015. godine na 500 milijardi eura u julu prošle godine, navodi se u izvještajima grupacije Banking & Payments Federation Ireland i njene filijale Federation of International Banks in Ireland, piše Bloomberg.

Od kada je izglasan Brexit, banke kao što su Citigroup i Barclays otvorile su u Irskoj svoje podružnice, koje nadzire ECB. Glavne banke za poslovanje sa stanovništvom u Irskoj već su pod nadzorom ECB.

“Sektor međunarodnih finansijskih usluga u Irskoj postepeno je rastao u posljednjim decenijama, a izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Eu je ubrzao taj trend”, izjavila je direktorka filijale banke Wells Fargo & Co. Fiona Galager (Fiona Gallagher)

Na hiljade poslova i stotine milijardi dolara sredstava prebačeni su iz Londona u Irsku nakon što je izglasano da Velika britanija napusti blok. I dok London ostaje evropski finansijski centar, očigledno je preusmeravanje ka Pariz, Frakfurt i Dablin.