Šta stoji iza najvećeg posla u Microsoftovoj istoiji?

Akvizicije

Microsoft je prema pisanju niza velikih poslovnih medija dogovorio najveće preuzimanje u svojoj istoriji. Kompanija koju je Bill Gates osnovao sada već davne 1975. godine u Albuquerqueu platiće za dionice Activision Blizzarda 68,7 milijardi dolara. Activision Blizzard jedan je od najvećih proizvođača video igara na svijetu. U svom portfelju drže slavne igre kao što su Call of Duty, Candy Crash i World of Warcraft. Dioničari te kompanije od Microsofta će dobiti 45-postotnu premiju na zaključnu cijenu dionice prošle nedjelje.

Ovo preuzimanje Microsofta uvodi globalni biznis video igara u novo razdoblje kad su u pitanju odnosi snaga ključnih kompanija na tom tržištu. Posebno su pogođene pozicije Sonya, čije su dionice već sljedeći dan pale desetak posto.

Iako su video igre dominantni oblik digitalne zabave, najveća softverska kompanija u svijetu gleda na preuzimanje Activision Blizzardsa kao na odskočnu dasku za razvoj metaverse biznisa. Više je velikih high tech kompanija krenulo u trku za razvoj metaversea, a Facebook je čak promijenio ime kompanije u Metaverse. Kompetencije koje imaju kompanije specijalizovane za razvoj video igara mogu najvećim high tech igračima osigurati bolje startne pozicije u razvoju metaverse rješenja.

Ako se na preuzimanje Activision Blizzarda gleda izdvojeno iz šire razvojne metaverse priče, treba naglasiti kako je samim činom preuzimanja Microsoft postao treći najveći proizvođač igara na svijetu po prihodima, odmah iza kineskog Tencenta i Sonya. Microsoft računa igrama stvoriti on line zajednice koje će činiti milijarde ljudi.

Inače, sama vijest o dogovoru Microsofta s dioničarima Activision Blizzarda trenutno je podigla cijene ostalih kompanija koje razvijaju igre jer se očekuju daljnje akvizicije. Ubisoftove dionice (kreatori Assassin Creeda) skočile su 8 posto, a Electronic Artsa (FIFA i Madden) 5 posto. I prije ovog poteza Microsofta aktivnost preuzimanja bila je vrlo živa kad su u pitanju kompanije u biznisu video igara. Tako je Take-Two Interactive (Grand Theft Auto igra) kupio Zyngu (FarmVille, Words with Friends) za 12,7 milijardi dolara.

Dojam je da se ovim potezom Microsoft pozicionirao kao najambicioznija velika kompanija uz Metaverse (bivši Facebook) u razvoju metaverse rješenja.

Izvor: Jutarnji.hr