Facebook kupuje 10 odsto u indijskom Jiou za 5,7 milijardi

Akvizicije

Najavljena transakcija biće najveća Facebookova inostrana investicija i omogućiće njegovoj aplikaciji za razmjenu poruka WhatsApp da udruži snage s indijskim partnerom u segmentu širokopojasnih i mobilnih usluga i internet trgovine.

Whatsapp u Indiji ima više od 400 miliona  korisnika, podsjeća dpa.

Facebook će sporazumom postati najveći manjinski dioničar Jioa, čija je ukupna vrijednost procijenjena oko 66 milijardi dolara, navodi se u saopštenju multinacionalnog konglomerata Reliance, kojim upravlja najbogatiji čovjek u Indiji.

Društvena mreža namjerava da se koncentriše na saradnju s Jioom kako bi se “ljudima i preduzećima otvorile nove mogućnosti za učinkovitije poslovanje u digitalnoje konomiji koje se sve više širi”.

Jiove platforme imaju bazu od 380 miliona korisnika. Najveći indijski trgovački lanac Reliance Retail i Whatsapp sklopili su partnerski ugovor kako bi ubrzali razvoj JioMarta, novog poslovanja za internet trgovinu.

Facebook posljednjih nekoliko mjeseci aktivno ulaže u velike i male, inovativne tehnološke kompanije u Indiji. Tako su u 2019. uložili 25 miliona dolara u malu digitalnu socijalnu trgovinu Meesho, a početkom ove oko 15 miliona dolara u obrazovnu tehnološku kompaniju Unacademy, objavili su indijski mediji.