H&M ostvario profit od 640 miliona dolara

Finansije

Švedski modni trgovac H&M šaopštio je danas da je periodu septembar-novembar 2021, odnosno u četvrtom kvartalu kompanijske fiskalne godine, ostvario veći profit od očekivanog zahvaljujući dobrom prijemu novih modnih kolekcija i kontroli troškova.

Profit prije oporezivanja drugog najvećeg modnog maloprodavca na svijetu porastao je na 6,00 milijardi kruna (640,1 milion dolara) sa 3,67 milijardi kruna (392,1 miliona dolara) u istom periodu 2020. godine, izveštava Rojters.

“Snažan kvartalni profit je uglavnom rezultat dobrog prijema novih kolekcija s većom prodajom po punoj cijeni, smanjenih popusta i jače kontrole troškova”, navodi se u saopštenju kompanije.

U H&M-u planiraju da udvostruče prodaju do 2030, da istovremeno prepolove svoj ugljenični otisak, i da ostvare stopu profitabilnost iznad 10 odsto tokom tog perioda.

“Kako bi se ostvarila ambiciozna stopa rasta i klimatski ciljevi, biće povećavane investicije. Za 2022. se opredviđa da će kapitalni troškovi iznositi oko 10 milijardi kruna (oko 1,1 milijardi dolara)”, dodaje se u saopštenju kompanije.