Nastavlja se sunovrat kriptovaluta

Valuta

Najtrgovanija kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, bitcoin, zabilježila je rast samo desetak dana ovog mjeseca, prema podacima koje je prikupio Bloomberg, dok je ostatak vremena bila u padu. Ostala digitalna sredstva su takođe veći dio mjeseca bile u minusu, a ether je pao za otprilike 30 odsto od kraja decembra.

Bitcoin je u januaru pao na samo 33.000 dolara sa rekordne vrijednosti od skoro 69.000 dolara prije manje od tri mjeseca usred šire rasprodaje rizičnog kapitala zbog sve većeg uverenja da će Federalne rezerve (FED) uskoro podići kamatne stope. Pad je pogodio sve aspekte kripto tržišta, od bitcoina, preko takozvanih mim tokena, do kripto berzi i rudara.

„Kriptovalute predstavljaju veoma promjenljivu klasa sredstava – i nadam se da su svi koji učestvuju na tom tržištu svesni potencijala volatilnosti“, rekao je Troj Gajeski (Troy Gayeski), glavni tržišni strateg u FS Investments. „Ovo je mnogo složenije okruženje nego prije šest mjeseci, prije 12 mjeseci, ili prije 18 mjeseci, kada su kriptovalute imale ‘zeleno svijetlo’ kod svih“, istakao je Gajeski.

U ponedjeljak je bitcoin dodatno pao 2,9 odsto i trgovan je na oko 36.680 dolara prije nego što je nadoknadio gubitke. Njegov mjesečni pad sada iznosi više od 18 odsto, što je najgori početak godine od pada od 29 odsto u 2018. godini. Ipak, januarski pad nastavak je gubitka vrednosti od 19 odsto tokom decembra.

Pad cijena takođe je doveo do nižeg obima trgovanja, prema izveštaju istraživača tržišta CriptoCompare.

„Makro sentiment oko rizične imovine je vodeći narativ na tržištima, sa očekivanjima značajnog smanjenja kvantitativnog popuštanja centralne banke Sjedinjenih Američkih Država“, napisali su analitičari u izvještaju.

Investicioni proizvodi u digitalnim sredstvima, još uvek mladi finansijski instrumenti, prvi put su od avgusta zabilježili odliv, sa prosječnim nedjeljnim gubitkom od 88 miliona dolara do sada u januaru. Ukupna imovina u hartijama od vrijednosti vezanim za bitcoin pala je 23 odsto od decembra.

Bitcoin je izgubio otprilike 50 odsto od svog vrhunca u novembru do najnižeg nivoa u januaru. Taj pad ga stavlo na „donji kraj raspona“ velikih povlačenja, istorijski gledano, prema Zaku Pandlu (Zach Pandl) i Izabeli Rozenberg (Isabella Rosenberg) iz Goldman Sachsa, piše portal Biznis.rs.

Ovaj par procjenjuje da je od 2011. godine bilo pet prethodnih velikih povlačenja vrednosti tokena sa tadašnjih maksimuma, sa prosječnim padom od vrha do najniže vrednosti od 77 odsto. U prosjeku, padovi su trajali sedam do osam mjeseci, piše u njihovoj napomeni. Najveći kumulativni pad bitcoina – gubitak od 93 odsto – desio se 2011. godine.