Vrijednost Bitcoina pala nakon što je Kina najavila moguću zabranu rudarenja kriptovaluta

Valuta

Kineska nacionalna komisija za razvojnu reformu, odnosno glavni planer ekonomskih aktivnosti u toj zemlji, želi da zabrani rudarenje kriptovaluta. Zbog ove odluke vrijednost Bitcoina pala je za dva posto.

Iako je ovdje tek riječ o prijedlogu i ova odluka mora proći javnu raspravu, koja traje do 7. maja, čini se kako je Kina odlučila da stane na kraj ‘opasnim’ industrijama.

Tako su se na listi nepoželjnih industrija našle sve one koje za svoj rad troše veliku količinu resursa, zagađuju okolinu ili nisu sigurne za stanovništvo. Ovaj predlog, trenutno je u početnoj fazi i za sada predstavlja samo popisa industrija i aktivnosti koje treba zabraniti. Uz njih našla su se i neka područja ekonomske aktivnosti čiju djelatnost bi trebalo ograničiti, piše Business Insider.

U posljednje dvije godine Kina je preduzela veliki broj radnji u vidu restrikcija na tržištu bitcoina i kriptovaluta.

Tamošnje vlasti, navode da su zabrinute zbog manjka regulative na ovom tržištu kao i zbog rasipanja električne energije na rudarenje. Kina je tako u proteklih nekoliko godina zabranila poslovanje kriptovalutama svim poslovnim subjektima, finansiranje putem inicijalnih javnih ponuda coina (ICO), a tokom 2018. najavila je da će zabraniti i rudarenje.

Prije nekoliko godina, Kina je zbog jeftine električne energije, bila meka za rudare. Tako se u jednom trenutku u ovoj zemlji obavljalo oko 70 posto cjelokupnog svjetskog rudarenja bitcoina i 90 posto njihove trgovine.