Tržište nekretnina najveći rizik za banke u eurozoni

Banke

Tržište nekretnina je „ključni izvor ranjivosti” za banke u eurozoni, jer je rast rada na daljinu tokom pandemije uticao na pad tražnje za poslovnim prostorom i na preveliko zaduživanje domaćinstava za kupovinu skupih stambenih jedinica, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

Centralni bankari su uključili alarmna zvona zbog „buma“ tržišta nekretnina u evrozoni kojem su doprinijele 10-godišnje ultraniske kamatne stope i blaga regulativa.

U najnovijem upozorenju, supervizori ECB-a navode da su komercijalne i stambene nekretnine postale razlog za zabrinutost i da planiraju da bliže razmotre izloženost banaka tim rizicima, prenosi Rojters.

„Organ ECB-a za kontrolu banaka identifikovao je izloženost banaka prema sektoru komercijalnih i stambenih nekretnina kao ključni izvor ranjivosti“, navodi ECB u saopštenju.

Dodaje da je sektor komercijalnih nekretnina (CRE) ranjiv na uticaj pandemije, a da srednjoročni rizici korekcije cijena naviše nastavljaju da rastu u sektoru stambenih nekretnina (RRE), uz znake potencijalne precijenjenosti cijena stanova i povećanje zaduženost stanovništva.

Izloženost banaka riziku od komercijalnih nekretnina čini oko 8,0 odsto ukupnih kredita banaka i preko 20 odsto njihovih korporativnih kredita, saopštila je ECB.