UniCredit grupa ide u reorganizaciju

Banke

Međunarodna bankarska grupa UniCredit sa sjedištem u Milanu predstavila je dugo očekivanu reorganizaciju, koja ima za cilj povećanje prihoda za dva posto i neto dobiti za deset posto godišnje u sljedeće tri godine, a na drugoj strani namjerava do 2024. da podijeli vlasnicima 16 milijardi eura u obliku dividendi i otkupa dionica, saopštio je novi prvi čovjek Andrea Orcel, koji vodi grupu od aprila ove godine.

Grupacija, koja trenutno djeluje na 13 evropskih tržišta: Italija, Njemačka, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Rumunija, Rusija, Slovačka, Srbija i Slovenija, namjerava reorganizicijom i ujednačenijim pristupom da postigne ravnotežu između snažnog lokalnog pristupa i nekih područja (nabavka, tehnologija) gdje se centralizovanim pristupom može učiniti više i smanjiti troškovi, rekao je Orcel, koji je odbio da komentariše moguća otpuštanja, prenosi Indikator.ba.

Pojasnio je da reorganizacija predviđa i smanjenje troškova poslovanja za 1,5 milijardi eura, ne samo smanjenjem broja zaposlenih, već i internalizacijom djelatnosti koje su ranije angažovane spolja.

UniCredit reorganizacijom stavlja digitalizaciju u prvi plan, a grupa je za to izdvojila 2,8 milijardi eura u periodu 2022.-2024. i planirala zapošljavanje 2.100 od 3.600 novih ljudi na ovom području. U sljedeće tri godine grupa ne isključuje spajanja i preuzimanja, već ih planira, ali uglavnom računa na organski rast, objasnio je Orcel.

Nakon najave reorganizacije, cijena dionica UniCredita porasla je za 5,5 posto.

Nakon tri kvartala grupa je ostvarila gotovo tri milijarde eura čiste dobiti, dok je u istom razdoblju prošle godine imala gubitak od 1,6 milijardi eura.