Bitcoin može da padne na 15.000 dolara, upozorava hedž fond

Valuta

Izvještaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama pokazao je u petak rezultate jače od očekivanih i mogao bi da izazove grčenja u kriptu, te da gurne bitcoin na čak 15.000 dolara, prema ocjeni hedž fonda koji je odbacio veliki dio svojih kriptovaluta krajem avgusta.

Povećani parametri zaposlenosti pogurali bi izglede za još veće povećanje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, ugrozivši nivo od oko 20.000 dolara na kojem se bitcoin drži od rasprodaje sredinom avgusta, rekao je Max Gokhman, zadužen za sektor investicija u AlphaTrAIu.

Bitcoin je “trenutno veoma vezan za makrosentiment”, naveo je Gokhman u intervjuu. “Nivo od 20.000 dolara ima važnost. Ako stvari odu ispod toga, videćete dalji pad”, rekao je on.

Bitcoin je poslednji put bio blizu 15.000 dolara prije dvije godine, u početnim fazama ere gigantskog rasta tokom pandemije, a vrhunac od skoro 69.000 dolara dostignut je prošlog novembra. Digitalni novčići su kasnije propali zbog pooštravanja monetarne politike koja je ugušila špekulativni žar i doprinijela propasti kripto-firmi koje su poslovale oslanjajući se na leveridž.

Gokhmanov hedž fond prebacio je veliki dio svog kripto-portfolija u gotovinu krajem avgusta. Trgovanje se vrši na osnovu signala modela koji koriste vještačku inteligenciju.

Gokhman je rekao da je fond završio mjesec sa dobitkom od 0,4 odsto u poređenju sa padom od 13 odsto za referentni indeks, Bloomberg Galaxy Crypto Index.

“Pravi test za bitcoin je da li može da ostane blizu nivoa od 20.000 dolara nakon objavljivanja NFP-a (Non-Farm Payroll Jobs Report – izvještaja o zaposlenosti van sektora sezonskih radnika, prim. aut.)”, napisao je Edward Moya, viši tržišni analitičar u kompaniji Oanda. “Vruć izvještaj o tržištu rada i jačanje opklada na povećanje kamatnih stopa Feda mogli bi da izazovu pritisak nadole i suoče kriptovalutu sa letnjim minimumima.”

Ako bitcoin uspe da zadrži nivo od 20.000 dolara, to bi moglo ojačati argumente da je ovaj novčić, a možda i širi kripto-sektor, stabilizovan. Ali neki trgovci su očigledno zabrinuti i plaćaju premije na tržištu opcija kako bi se zaštitili od pada na nivo od 15.000 dolara.

Izvor: Bloomberg Adria