Najveće naftne i gasne kompanije na svijetu

COMPANY

Geografska distribucija najvećih naftnih i gasnih kompanija pokazuje koliko je industrija globalno rasprostranjena. 20 najboljih naftnih i gasnih kompanija dolazi iz 10 različitih zemalja. SAD je domaćin šest kompanija, dok četiri imaju sjedište u Rusiji. Ostalih 10 se nalaze u Kini, Brazilu, Saudijskoj Arabiji ili Evropi.

Koristeći podatke sa CompaniesMarketCap.com, infografika rangira 20 najvećih naftnih i gasnih kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji od 7. oktobra 2021.

S obzirom da često vidimo njihove logotipe na benzinskim pumpama, najveće naftne i gasne kompanije su uglavnom prilično poznate. Evo kako se oni kotiraju, rangirano po tržišnoj kapitalizaciji:

Saudi Aramko je jedna od pet kompanija u klubu od bilion dolara kao treća najveća kompanija na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. Njena tržišna kapitalizacija je skoro jednaka kombinovanoj procjeni ostalih 19 kompanija na listi. Ali ono što još čini ovu zapanjujućom jeste činjenica da je kompanija izašla na berzu u decembru 2019.

Međutim, procjena naftnog giganta ne dolazi iz vedra neba. Aramco je bila najprofitabilnija kompanija na svijetu u 2019. godini, sa neto prihodom od 88 milijardi dolara. Epl je preuzeo ovu titulu 2020. godine, ali visoke cijene nafte bi mogle vratiti Aramko u sam vrh.

Iako je Standard Oil podijeljen prije jednog vijeka, njegovo nasleđe živi i danas u obliku Big Oila. EksonMobil i Ševron—druga i treća po veličini kompanije na listi—direktni su potomci Standard Oila. Štaviše, i Šel i BP su kupili sredstva iz originalnog portfelja Standard Oila na putu da postanu globalni naftni giganti.

Izvor: Visual Capitalist