VW zaposlio 50 ovaca

COMPANY

Volkswagenova fabrika Chattanooga u SAD trenutno zapošljava 4.000 ljudi i stado od 50 ovaca koje pomažu novom solarnom projektu kompanije.

Volkswagenov solarni park je izgrađen 2013. godine i predstavlja jedno od najvećih solarnih polja kojim upravlja proizvođač automobila u SAD-u, piše Jutarnji.hr.

Sistem od 9,5 megavata obezbjeđuje 12,5 posto električnih potreba fabrike u periodu pune proizvodnje, zahvaljujući 33.600 solarnih modula raspoređenih na površini od 33 hektara uz fabriku.

Međutim, pitate se gde su u ovoj cijeloj priči ovce? Naime, solarnim farmama je potrebno čvrsto tlo, zbog čega erozije predstavljaju problem. Kako bi se taj proces spriječio, trava uveliko pomaže, ali ona treba da se održava kako ne bi izrasla preko solarnih ploča – to je posao ovaca.

“Prilagodljiva ispaša s ovcama je efikasan i isplativ način kontrole vegetacija i redukovanje rizika od erozije na solarnim postrojenjima velikih razmjera. Ovce održavaju nisku travu kroz ispašu i gaženje, a solarni paneli ovcama pružaju hlad, smanjujući toplotni stres usred ljeta”, rekao je Loran Šalenberger, vođa projekta za regenerativnu energiju VW-a.

Iz Volkswagena navode da je važno da se za tu ulogu angažuju samo ovce jer koze, koje bi takođe mogle da održavaju travu, imaju tendenciju da skaču na solarne panele i žvaču žice. Međutim, ovce nisu jedine životinje koje imaju svoj zadatak u Chattanoogi. Naime, VW takođe “zapošljava” nekoliko magaraca “spasilaca”, čiji zadatak je da ovce upozoravaju na bilo kakve prijetnje divljine, prenosi b92.

“Solarni park je još jedan dokaz Volkswagenove svjetske predanosti zaštiti okoline. Znajući da proizvodimo obnovljivu energiju koju održavamo održivijim rješenjima poput ovaca, ova inicijativa je primer za druge velike fabrike u SAD-u”, rekao je Tom du Plessis, izvršni direktor operacija u fabrici.