Ovo je nova lista najbogatijih ljudi na svijetu

Milioneri

Najdramatičniji pad dogodio se u Rusiji gdje ima 34 milijardera manje nego prošle godine, ali i u Kini gde je vlada obuzdala vodeće tehnološke kompanije što je dovelo do 87 manje kineskih milijardera na listi, piše Forbs.

Ipak, Forbs je pronašao više od 1.000 milijardera koji su bogatiji nego što su bili prije godinu dana. A tu je i 236 pridošlica koje su postali milijarderi tokom prošle godine – uključujući i prvi put milijardere sa Barbadosa, iz Bugarske, Estonije i Urugvaja.

Amerika je ipak, i dalje vodeća u svijetu sa 735 milijardera vrijednih 4,7 biliona dolara. Kina (uključujući Makao i Hongkong) ostaje na drugom mjestu, sa 607 milijardera vrijednih 2,3 triliona dolara.

Izvršni direktor Tesle i SpejsIksa Ilon Mask pretekao je Džefa Bezosa i postao je najbogatija osoba na svijetu. Mask je prvi put na vrhu liste svjetskih milijardera. Od 11. marta, ovaj biznismen je vrijedio procjenjenih 219 milijardi dolara, nakon što je njegovo bogatstvo poraslo za 68 milijardi dolara tokom prošle godine usred skoka cijene akcija Tesle od 33 odsto.

Maskova neto vrijednost je 48 milijardi dolara veća od bogatstva Džefa Bezosa, koji je pao na drugo mjesto, prvi put u četiri godine zbog pada od tri odsto akcija njegovog maloprodajnog giganta Amazona. Štaviše, milijarder je navodno povećao davanja u dobrotvorne svrhe, što je izbrisalo šest milijardi dolara iz njegove neto vrijednosti, koja je sada 171 milijardu dolara.

Francuski tajkun za luksuznu robu Bernar Arno zauzeo je treće mjesto na rang listi, sa procjenjenim bogatstvom od 158 milijardi dolara. Šef LVMH je navodno dodao osam milijardi dolara svom bogatstvu tokom prošle godine, prenosi Kurir.

Bil Gejts sa 118 milijardi je na četvrtom, a Voren Bafet na petom mjestu Forbsove liste milijardera.

Izvor: Forbes