Benetton i Blackstone preuzimaju italijansku firmu za 63 milijarde dolara

Akvizicije

Italijanska porodica Benetton i američki investicioni fond Blackstone dali su ponudu za preuzimnje kompanije Altantia za 63 milijarde dolara, kako bi je preuzeli u privatno vlasništvo i spriječili interese konkurenata u ovom operateru aeodroma i autoputeva.

Ističući privlačnost infrastrukturnog sektora, ugovor bi bio druga najveća transakcija na svijetu u ovoj godini nakon Microsoftove akvizicije Activision Blizzarda u vrijednosti od 69 milijardi dolara.

Alessandro Benetton, predsjednik holding firme Edizione, rekao je da je jedan od ciljeva očuvanje integriteta Atlantie i njenog italijanskog identiteta, dodajući da su u Blackstoneu pronašli dugogodišnjeg suinvestitora i partnera.

Edizione posjeduje trećinu dionica Atlantije.

Ponuda najavljuje novu fazu za Atlantiu koja prodaje svoju domaću ćerku firmu za gradnju autoputeva kako bi povukla crtu pod sporom izazvanim smrtonosnim rušenjem mosta 2018.

Prodajom će se smanjiti Atlantijin dug od 38,6 milijardi eura, a u njenu će blagajnu donijeti 8 milijardi eura.

Benettons i Blackstone izjavili su u četvrtak da će ponuditi 23 eura po dionici, premiju od 24,4 posto na cijenu dionice.

Premija raste kada se uzme u obzir da će ulagači koji ponude svoje dionice i dalje dobiti predloženu dividendu od 0,74 eura po dionici.