Panasonik zainteresovan za udruživanje sa Tesla Motors

Bez obzira na situaciju koju na tržistima uzrokuje neočekivani ishod izbora u SAD, pregovori između Panasonika i Tesle ulaze u finalnu fazu, kada će se raspravljati o konkretnim udjelima.

Analitičari se pitaju šta evropskim partnerima donosi takva poslovna politika korporacije Panasonik u SAD, s obzirom da ova kompanija u Evropi nije prisutna u auto industriji ali je važan konkurent i partner na drugim područjima.

Odluka da dođe do spajanja dvije kompanije postala je još čvršća poslije bliske saradnje Tesla motors sa kompanijom Panasonik u izgradnji solarnih ćelija i modula u fabrici “SolarCity” u Njujorku. Proizvođač električnih automobila, koji sa japanskom kompanijom već sarađuje u proizvodnji baterija za kola, želi da pokrene proizvodnju fotonaponskih komponenti već naredne godine.

Dvije kompanije su počele sa planovima o spajanju od kada je Tesla objavio plan da kupi “SolarCity” u avgustu, kao i skore najave da će da investira u Evropi.

Tesla motors i Panasonic su se udružili u potrazi za još jednim partnerom s kojim zaokružuju finansijsku konstrukciju od milijardu dolara neophodnih za fabriku baterija. “Gigafabrika”, kako je još nazivaju, trebalo bi da spusti troškove proizvodnje do 40%, tako što će centralizovati proizvodnju i podići raspoložive kapacitete na 30 gigavat časova.