Goran Maričić: Naplata u prvom kvartalu veća za oko 70 miliona KM

BUSINESS KLUB

Naplata javnih prihoda u Republici Srpskoj nastavila je stabilan rast i u ovoj godini, pa je tako u prvom kvartalu Poreska uprava Republike Srpske prikupila ukupno 754 miliona KM, što je za devet odsto ili 69,6 miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine.

Direktni porezi su u prvom kvartalu ove godine naplaćeni u iznosu od 194,2 miliona KM, što je za čak 28 procenata ili 43,1 miliona maraka više nego u istom periodu prethodne godine. Najveći rast ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 129,7 miliona maraka, što je za 40,9 miliona KM ili čak 46 odsto više nego u prva tri mjeseca prethodne godine, a što ukazuje na povećanje poslovne aktivnosti i pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj.

– Ovako značajan procentualni rast naplate javnih prihoda u prva tri mjeseca ove godine direktan pokazatelj da je Poreska uprava RS i u ovoj godini zadržala pozitivne trendove u naplati, čak i pored toga što je povećan neoporezivi dio plate, te je umanjena i ukinuta naplata određenih taksi, ali i smanjena stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje, čime se Republika Srpska odrekla dijela poreskih prihoda u korist privrede i radnika.

Poreska uprava RS nastavila je trend rasta javnih prihoda

Međutim, treba reći i da su u prošloj godini prolongirani rokovi plaćanja ovog poreza do 30. juna ili do kraja godine, u ratama, što je za posljedicu imalo manju naplatu u prvom kvartalu prošle godine. Takođe, rast naplate bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 58,2 miliona maraka, što je za pet odsto više u odnosu na prvi kvartal prethodne godine i dodatno potvrđuje rast privrednih aktivnosti i broja zaposlenih u Republici Srpskoj – kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.

Doprinosi su u periodu januar-mart ove godine naplaćeni u iznosu od 444,4 miliona maraka, što je za 25,9 miliona KM ili šest odsto više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto.

– Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 115,4 miliona maraka, što je za jedan odsto više u odnosu na prva tri mjeseca 2021. godine, uz rast naplate prihoda od taksi i naknada, kazni, ali i naknada za priređivanje igara na sreću. Kada je u pitanju samo mart ove godine, naplata javnih prihoda je iznosila 325,2 miliona KM, što je za 52,1 miliona maraka više nego u istom mjesecu prošle godine, te je zabilježen rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa, te kod ostalih javnih prihoda – dodaje Maričić.