Petrović: Ulaganje u zelenu energiju trajni garant niske cijene struje

BUSINESS KLUB

„Elektroprivreda Republike Srpske“ isključivo je opredijeljena za ulaganja u obnovljive izvore energije, što će biti trajni garant održavanja niske cijene struje u Srpskoj, izjavio je generalni direktor ERS-a Luka Petrović.

Petrović je naveo da ERS već ima ugovorena tri takva projekta i sedam koji su spremni za realizaciju.

Prema njegovim riječima, ulaganjima u obnovljive izvore energije doprinijeće se i većem izvozu struje i prihodima u budžetima Republike Srpske i lokalnih zajednica, kao i većoj profitabilnosti ERS-a.

Petrović je, nakon prvog panela o energetskom povezivanju i umrežavanju u regionu u okviru Samita energetike Trebinje, istakao da je najvažnija poruka današnjeg Samita energetike da je potrebno da se unaprijedi povezanost energetskih kompanija u regionu, ne samo javnih, nego i privatnih.

– Ovo je prilika da se ljudi upoznaju, da budemo sa kreditorima, finansijerima, investitorima, donosiocima odluka, menadžerima iz različitih oblasti i da u tri dana na sedam panela izvučemo konkretne zaključke koje ćemo poslije proslijediti donosiocima odluka – rekao je Petrović.

On je dodao da je cilj da se ne kasni za modernim trendovima, ali ni za zahtjevima Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

Petrović je ukazao na nedostatak podrške Energetske zajednice kada je riječ o dekarbonizaciji, te da ne postoji jasna politika njihove podrške.

On je izrazio očekivanje da će samit u Trebinju biti na dobrobit energetskoj stabilnosti i nezavisnosti u ovom dijelu Evrope.

Petrović je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za podršku izgradnji kongresnog centra u Trebinju u kome bi samit ubuduće trebalo da se održava, a za koji je rekao da će biti razglednica juga Republike Srpske.

Predsjednik Saveza energetičara Srbije Nikola Rajaković istakao je da regionu treba više energetskog umrežavanja i da se što prije privedu kraju regionalni projekti, prije svega oni u slivu Drine.

– Isto tako treba podsticati i pokretati nove regionalne projekte – rekao je Rajaković, iznoseći zaključke sa prvog panela.

On je istakao da je veoma značajno i regionalno tržište električne energije za koje postoji mnogo otvorenih pitanja, ali je bitna i sigurnost isporuke struje, održivost i kompetitivnost u regionu koji su dio umrežavanja.