Račić: BiH ne treba da bude pasivni posmatrač, nego dio tržišta od 18 miliona ljudi

BUSINESS KLUB

Predsjednik organizacionog odbora Jahorina ekonomskog foruma Goran Račić rekao je na otvaranju ovog skupa da BiH sebi ne bi smjela dozvoliti da bude pasivni posmatrač, već da bude dio integrisanog tržišta od 18 miliona ljudi u kojem se ljudi, kapital i prenos znanja slobodno kreću.

Račić je istakao da, iako je inicijativa „Otvoreni Balkan“ koju su osnovale Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, zasnovana na ekonomskim principima, ona nije naišla na odobravanje ostalih zemalja regiona.

-Poznata je činjenica da je Republika Srpska prihvatila „Otvoreni Balkan“, a razlozi za odbijanje iz FBiH su političke prirode. U ovom momentu ohrabruje činjenica da je novoizabrani predsjednik Crne Gore /Jakov Milatović/ izrazio spremnost da ova zemlja bude dio „Otvorenog Balkana“ – naglasio je Račić.

Prema njegovim riječima sve zemlje Balkana kao jedan od prioriteta spoljne politike navode regionalnu saradnju, a u ovom trenutku postoji više od deset sporazuma kojima se reguliše regionalna integracija u EU, a trenutno najznačajnije su inicijative „Berlinski proces“ i „Otvoreni Balkan“.

-Berlinski proces je međudržavna inicicijativa pokrenuta 2014. godine pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke sa ciljem povezivanja zemalja Zapadnog Balkana i EU na njihovom putu ka punopravnom članstvu u EU, ali rezultati ove inicijative su skromni i ona nije ispunila očekivanja ni građana niti privrede – rekao je Račić.

Prema njegovim riječima, inicijativa „Otvoreni Balkan“ nema namjeru zamijeniti „Berlinski proces“ i vezana za sopstvene resurse, međusobno priznanje sertifikata koji prate promet robe i usluga, jednostavnije procedure na granici, te međusobno priznavanje diploma.

Račić je istakao da Jahorina ekonomski forum već šest godina predstavlja jednu od najuglednijih regionalnih manifestacija na kojoj se kroz diskusiju predstavnika državnih institucija, kompanija i stručnjaka dolazi do relevantnih zaključaka kako poboljšati javne politike i ekonomiju.