Ruski sud zaplijenio imovinu Google vrijednu 7 miliona dolara

Svijet

Moskovski sud je naredio zapljenu 500 miliona rubalja (7 miliona dolara) Googleove imovine i sredstava u Rusiji, prenijele su novinske agencije. To stoji u tužbi u vezi sa ograničenjima koja je američka tehnološka kompanija postavila na Youtube kanal ugledne televizijske kompanije.

Ruske novinske agencije su objavile da se slučaj odnosi na Gazprom medija holding, odnosno GPM Entertainment televiziju. Ona je podnijela tužbu zahtjevajući da im Google vrati pristup njihovom nalogu na Jutjubu.

Youtube, koji je globalno blokirao medije koje finansira ruska država, pod velikim je pritiskom ruskog regulatora za komunikacije i političara.

Šta će sve ruski sud zaplijeniti?

Rusija je blokirala neke druge strane internet kompanije, uključujući Facebook i Instagram kompanije, Meta Platforms Inc. U isto vrijeme se bori za kontrolu protoka informacija nakon što je 24. februara poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu. Youtube je za sada dostupan.

„Tužba televizije GPM Entertainment o preduzimanju privremenih mjera je usvojena“, rekao je Arbitražni sud u Moskvi, a prenosi Interfaks.

Rečeno je da će mjere uključivati „zapljenu sredstava”, uključujući gotovinu koja će doći na bankovne račune, kao i svu pokretnu i nepokretnu imovinu u vlasništvu Googlea, u ukupnom iznosu od 500 miliona rubalja.

Ruska novinska agencija ,,RIA” je izvijestila da je sud odbacio prethodnu tužbu GPM Entertainment televizije 13. aprila.

Gazprom medija posjeduje nekoliko ključnih društvenih medija i televizijskih sredstava u Rusiji, od kojih neke imaju koristi od egzodusa i blokade stranih internet kompanija.