Prodaje se najveći lanac robnih kuća u SAD

Akvizicije

Robna kuća Kohl’s saopštila je kasno u ponedeljak da je ušao u tronedeljni ’ekskluzivni period pregovora’ o potencijalnoj prodaji sa Franchise Group (FRG), holding kompanijom koja već posjeduje nekoliko maloprodajnih brendova.

Franchise Group je predložila da kupi Kohl’s za 60 dolara po akciji, čime bi Kohl’s vredeo oko 8 milijardi dolara, tj oko 5 puta više nego što je vrijedio prošle nedjelje i prije objave ove informacija, piše The Wall Street Journal.

Sa više od 1.100 američkih prodavnica i oko 19 milijardi dolara godišnje prodaje, Kohl’s je najveći lanac robnih kuća u Sjedinjenim Državama.

Ali cijeli sektor robnih kuća je godinama bio u strukturnom padu zbog pritiska Amazona, kao i Walmart-a i Target-a.

Kohl’s nije jedina kompanija koja se suočava sa sličnim problemima. Kompanije kao što su Sears, JCPenney, Neiman Marcus, Barney’s i druge podnijele su zahtjev za bankrot poslednjih godina.

Ono što ih je zadesilo je da su ih sa ’uništili’, sa dna, diskonti sa niskim cijenama, i sa vrha, prestižne luksuzne prodavnice.

Kompanija je pokušala sa nekoliko pristupa da privuče kupce i odbije konkurente, ali strategije nisu dovele do velikih poboljšanja u Kohl’s-u.