Intesa Sanpaolo i Santander prodaju 75 odsto udjela u Allfunds Bank

Španska banka Santander i italijanska Intesa Sanpaolo su objavile da su postigle dogovor o prodaji tri četvrtine udjela u zajedničkoj platformi za ulaganja Allfunds Bank singapurskom državnom stabilizacijom fondu GIC i private equity fondu Hellman & Friedman

Santander i Intesa Sanpaolo prodaće 75 odsto udjela za oko 1,37 milijardi eura, navodi se u saopštenju najveće španske banke i najveće italijanske banke za poslovanje s građanima.

Allfunds je platforma za elektronsko poslovanje među subjektima, koja pruža usluge podrške aktivnostima investicionih fondova za više od 530 klijenata, a ima filijale u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi. Španska banka osnovala ju je 2000. godine a tri godine kasnije 50 odsto udjela kupila je Intesa Sanpaolo.

U Santanderu navode da će četvrtinu udjela u Allfundsu prodati za 470 miliona eura, dok iz Intese Sanpaolo navode da će prodajom 50 odsto udjela ostvariti neto kapitalni dobitak od oko 900 miliona eura.

Preostalih 25 odsto udjela u Allfunds Bank prodaće američki fondovi Warburg Pincus i General Atlantic, u sklopu dogovora postignutog sa Santanderom u novembru prošle godine. Tim sporazumom vrijednost Allfunds Bank procijenjena je na 1,8 milijardi eura, a na transakciju će biti primijenjeni uobičajeni uslovi.