Ruska rublja najjača u posljednjih 7 godina: Evo koji su razlozi

Valuta

Ruska rublja juče je dostigla kurs od 52,3 za dolar, što je povećanje od otprilike 1,3 odsto u odnosu na prethodni dan i najviši nivo od maja 2015. a gotovo dva i po puta više nego u martu 2022.

Tada su SAD i Evropska unija uveli sankcije Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu i u tom prvom trenutku dolar je iznosio 139 rublji.

Regionalni poslovni portal SEEbiz navodi da je zapanjujući skok rublje u sljedećim mjesecima dao gorivo Kremlju kao „dokaz“ da zapadne sankcije ne djeluju.

“Ideja je bila jasna: nasilno slomiti rusku ekonomiju“, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle nedjelje na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

“Nisu uspjeli. Očigledno, to se nije dogodilo.”

Rublja je toliko ojačala, da pokušavaju da je oslabe

Krajem februara, nakon početnog pada rublje Rusija je više nego udvostručila ključnu kamatnu stopu zemlje na nevjerovatnih 20 odsto s pređašnjih 9,5 procenta. Od tada se vrijednost valute poboljšala do te mjere da je snizila kamatnu stopu tri puta da bi krajem maja dostigla 11 odsto.

Kako se navodi, rublja je zapravo toliko ojačala da ruska centralna banka aktivno preduzima jmere kako bi pokušala da je oslabi, bojeći se da će to učiniti njihov izvoz manje konkurentnim.

Šta stoji iza rasta ruske valute, rublje?

Razlozi su, kako se navodi, zapanjujuće visoke cijene energije, kontrola kapitala i same sankcije.

Rusija je najveći svjetski izvoznik gasa i drugi najveći izvoznik nafte. Njegov primarni kupac je Evropska unija, koja nedjeljno kupuje milijarde dolara vrijednu rusku energiju, a istovremeno pokušava da je kazni sankcijama.

To je EU stavilo u nezgodnu poziciju – sada je Rusiji poslato eksponencijalno više novca za kupovinu nafte, gasa i uglja nego što je vrijednost pomoći datoj Ukrajini, što je pomoglo da se popuni ratna blagajna Kremlja. A s cijenama nafte tipa Brent, 60 odsto višim nego u ovo doba prošle godine, iako su mnoge zapadne zemlje obuzdale svoju kupovinu ruske nafte, Moskva i dalje ostvaruje rekordnu dobit.

U prvih 100 dana rusko-ukrajinskog rata, Ruska Federacija je zaradila 98 milijardi dolara prihoda od izvoza fosilnih goriva, prema Centru za istraživanje energije i čistog vazduha, istraživačkoj organizaciji sa sjedištem u Finskoj. Više od polovine te zarade dolazi iz EU, oko 60 milijardi dolara.