Njemačka vlada razmatra uvođenje posebnog poreza na gas

Svijet

Uvođenjem posebnog poreza, koji razmatra njemačka vlada, rasporedili bi se rastući troškovi gasa između kupaca i kompanija, a ujedno spasio najveći uvoznik ruskog gasa kompanija Uniper.

Predlog za uvođenje posebnog poreza na cijenu gasa dolazi usred sve češćih upozorenja da bi Rusija mogla iskoristiti rutinsko održavanje gasovoda Sjeverni tok 1 – koje je planirano od 11. jula i obično podrazumijeva kratak prekid isporuka – kao izgovor za prekid isporuke gasa Njemačkoj i Evropi na duži period.

Takav scenario bi Njemačku, koja oko jednu trećinu gasa uvozi iz Rusije, doveo u ozbiljne ekonomske probleme, a Moskvi omogućio da kazni Berlin zbog podrške Ukrajini i zapadnim sankcijama, piše Politiko.

Predsjednik njemačke Federalne mrežne agencije Klaus Miler upozorio je na rizik da održavanje gasovoda postane „dugotrajnije političko održavanje“, o čemu je ranije govorio ministar ekonomije i klime Robert Habek rekavši da je moguća „potpuna blokada“ ruskog gasa. Habekovo ministarstvo priprema nacrt uredbe koja bi vladi omogućila ravnomjerno raspoređivanje troškova gasa primjenom taksi.

Pozadina je da samo određeni uvoznici, poput Unipera iz Dizeldorfa, snažno zavise od ruskog gasa i sada se suočavaju sa naglim povećanjem troškova, jer u posljednjem trenutku moraju da nadoknade smanjene isporuke skupim kupovinama na globalnom tržištu.

Predviđeni sistem bi nastojao da uravnoteži ove rastuće cijene tako što će natjerati sve privatne potrošače i kompanije da plaćaju posebne takse, bez obzira da li koriste gas koji dolazi iz Rusije ili od drugih dobavljača, poput Norveške.

Do sada su propisi o zaštiti potrošača zabranjivali uvoznicima da uvećane troškove nabavke gasa prelivaju na krajnje potrošače. Ali, to znači da Uniper, najveći njemački uvoznik gasa, rizikuje ekstremne finansijske probleme ili čak bankrot usljed cjenovnog poremećaja na globalnom tržištu.

Uredba bi iduće sedmice trebalo da se nađe pred parlamentom, a glasanje se očekuje prije ljetnje pauze.

Njemačka je sličnim porezom rasporedila između potrošača i kompanija troškove prelaska na obnovljive izvore energije.