Kina i SAD se bore za prevlast u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Svijet

Time se bore i za postavljanje novih međunarodnih trgovinskih pravila, koja mogu da promjene svjetske tokove novca.

Amerikanci i Kinezi sučelili su se i u izboru novog generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (STO). Ne samo da je to borba za čelno mjesto ove organizacije, već i za postavljanje novih međunarodnih trgovinskih pravila, piše “Ejža nikei rivju“, engleska verzija najvećeg svjetskog ekonomskog časopisa iz Japana.

Kako navodi ovaj list, zvanični Peking podržava Aminu Mohamed, bivšu ministarku spoljnih poslova Kenije, zemlje u kojoj Kina uveliko investira.

Sa druge strane, Amerikanci podržavaju Tima Grosera, bivšeg novozelandskog ministra trgovine, koji želi da reformiše trgovinska pravila po željama Vašingtona.

Dosadašnji direktor STO Roberto Azevedo iznenada je dao ostavku, a procedura izbora novog čelnika počela je u ponedjeljak 8. juna.

Amina Mohamed, ukoliko bude izabrana, bila bi prva žena, ali i prvi kadar iz Afrike na čelu STO.

Kroz državne banke i preduzeća, Kina je investirala velike sume novca u Keniju, ali i druge zemlje Afrike, preko infrastrukturnih i projekata okrenutih prirodnim bogatstvima. Kina se u STO pozicionirala kao predstavnik zemalja u razvoju.

Pojedini stručnjaci, piše japanski list, smatraju da bi Kina preko Amine Mohamed, favorizovala nova trgovinska pravila u korist upravo zemalja u razvoju.

Sa druge strane, Groser, koji je bio novozelandski ambasador u SAD i izrazio je zabrinutost zbog uspona Kine, važi za čovjeka koji je blizak namjerama SAD i mogao bi da pokrene reformu svjetskih trgovinskih pravila u korist Vašingtona.

STO je do sada imala šest generalnih direktora i na toj poziciji smjenjivali su se predstavnici razvijenih i zemalja u razvoju.

Budući da je Azevedo iz Brazila, velike su šanse da njegov nasljednik bude iz neke od razvijenih zemalja.

U to se uklapa Groser, ali Evropska unija ima na umu drugog kandidata, budući da nije pristalica reformi kakve zamišlja Vašington.

EU želi da kandiduje evropskog komesara za trgovinu Fila Hogana, a mediji iz Irske, odakle on dolazi, navode da je voljan da prihvati kandidaturu.

STO važi za organizaciju koja brani slobodu trgovine, ali je njen sistem za žalbe paralizovan od kada su SAD blokirale imenovanje apelacionih sudija, piše SputnjikTakođe, blokirani su i razgovori u Dohi, gdje su članice raspravljale o reformi međunarodnog trgovinskog sistema i smanjivanju trgovinskih barijera. Zapelo je oko pitanja u vezi sa digitalnom ekonomijom i trendovima naredne generacije u trgovini.

Kina bi kroz izbor svog kadra u STO mogla da dobije međunarodnu podršku u trgovinskom sukobu sa SAD. Sa druge strane, iako administracija američkog predsjednika Donalda Trampa favorizuje bilateralne trgovinske sporazume, Bijela kuća ne može da ignoriše međunarodni okvir niti da dopusti Kini da širi svoj uticaj u STO.

Sukob Kine i Amerike već se preslikao na neke međunarodne organizacije. Tako je Amerika blokirala kineskog kandidata za direktora Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu Ujedinjenih nacija. Takođe, Donald Tramp je ušao u sukob sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom zbog pandemije virusa korona, optužujući njenog direktora Tedrosa Gebrejesusa za bliskost sa Kinom.