JPMorgan se kladi na Njemačku

Svijet

JPMorgan Chase & Co planira jači prodor u Njemačkoj ciljajući više kompanija srednje veličine koje čine okosnicu najveće evropske ekonomije, rekli su čelnici američke banke.

Taj je potez izazov za etablirane zajmodavce kao što su Commerzbank, UniCreditova HypoVereinsbank i Deutsche Bank, koje su decenijama dominirale prenatrpanim tržištem za takozvane Mittelstand kompanije.

JPMorgan, čije je centrar za Evropsku uniju u Frankfurtu, postao je jedna od najvećih savjetodavnih banaka u Njemačkoj posljednjih godina, s prosječnim tržišnim udjelom od 14% u spajanjima i akvizicijama za njemačke kompanije od 2016. do 2021., pokazuju podaci Dealogica, udvostručivši tako svoj udio tokom prethodnih šest godina.

Predvodnik je Bernhard Brinker, koji je izgradio bazu od oko 75 klijenata i udvostručio osoblje tokom prošle godine na oko 15 do 20 ljudi.

“Postoji dovoljno prostora za dalji rast poslovanja. Sada kada smo postavili temelje, u dobroj smo poziciji da srednjoročno povećamo poslovanje deset puta”, rekao je Brinker, misleći na broj klijenata i prihode.

Otkako je Brinker prije tri godine započeo svoje djelovanje, JPMorgan je pokupio bankare iz Deutsche Bank, ING-a i Lazarda.

“Nastavljamo da zapošljavamo… Uvijek tražimo vrhunske talente”, rekao je Brinker.

Tim, koji takođe pokriva Austriju i Švajcarsku, trenutno ima dva oglasa za posao, ali JPMorgan je odbio dati dodatne pojedinosti o svojim budućim planovima za povećanje broja zaposlenih.

Konkurencija će biti oštra, a širenje dolazi u vrijeme velike neizvjesnosti za njemačke kompanije koje se suočavaju s prijetnjom nestašice energije koja je rezultat ruske invazije na Ukrajinu.

Jan Kupfer, član uprave HypoVereinsbanke, rekao je Reutersu u saopštenju da zajmodavac sa sjedištem u Münchenu takođe planira da poveća broj svojih korporativnih klijenata, “posebno za Mittelstand”.

(SEEbiz)