Kompanije već isplanirale najmasovnije otkaze

Svijet

Skoro 40 odsto kompanija očekuje da će otpuštati radnike u 2024. godini, pokazalo je istraživanje američke kompanije “Resume Builder”.

U anketi u kojoj je učestvovalo 906 poslovnih lidera, 38 odsto anketiranih reklo je da će sljedeće godine vjerovatno otpuštati zaposlene, a 52 odsto firmi ne planira da prima nove radnike u 2024. godini, objavljeno je na sajtu te organizacije.

Većina anketiranih navodi da je glavni razlog za otpuštanje potreba za smanjenjem troškova (69 odsto), kao i moguća ekonomska recesija (51 odsto), a 39 odsto navodi da su otkazi mogući zbog toga što će radnici biti zamijenjeni veštačkom inteligencijom (AI).

Najveća vjerovatnoća otpuštanja u 2024. godini postoji u građevinskom sektoru – 66 odsto, razvoju softvera 65 odsto, sektoru informacija 44 odsto, maloprodaji 44 odsto, finansijama i osiguranju 38 odsto.

Za svoje radno mjesta treba da brinu i zaposleni u obrazovanju pošto vjerovatnoća otpuštanja u ovom sektoru 34 odsto, a u zdravstvu i socijalnim uslugama 28 odsto.