Najvrednijih 100: Dominiraju firme iz SAD, Njemačka bez predstavnika

COMPANY

Na kraju 2007. godine među 100 najvrednijih bilo sedam njemačkih kompanija, na kraju 2021. su ostale samo dvije, a u prvoj polovini 2022. ni jedna nije zastupljena na ovoj rang listi. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY, piše Dojče vele. Najbolje rangirana frima sa sjedištem u Njemačkoj je SAP koji se bavi softverima i koji je sa tržišnom vrijednošću od 106 milijardi dolara tek na 113. mjestu.

Naftna kompanija Saudi Aramco iz Saudijske Arabije sa tržišnom vrijednošću od 2,3 biliona američkih dolara najskuplja je kompanija na svijetu – a slijedi američki Apple. Sve u svemu, malo se promijenilo u dominaciji firmi sa sjedištem u SAD na svjetskim berzama. Sada ih je 60, a prije pre šest mjeseci ih je bilo 61.

Među prvih 10 su, između ostalih, Micfrosoft, Alfabet (matična kompanija Google-a), Amazon, Tesla, investiciona kompanija Berkshire Hattaway. Najvrednija evropska kompanija je švajcarski Nestle – na 20. mjestu. Prema revizorima, krajem 2007, dakle prije finansijske krize, među 100 najvrednijih kompanija širom svijeta 46 su bile iz Evrope. Sada ih je ostalo samo 16.

Pad cijena na svjetskim berzama, izazvan ruskim ratom protiv Ukrajine, zabrinutošću zbog recesije i rastućim kamatnim stopama zbrisao je bilione dolara vrijednosti u prvoj polovini 2022.

Samo tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost akcija kojima se trguje na berzi 100 najskupljih kompanija pala je tokom prvih šest mjeseci ove godine za 17 odsto ili 6,1 bilion dolara, na oko 29,8 biliona dolara. Pritom su tehnološke firme pale čak za 28 odsto.

Nasuprot tom trendu, naftne i gasne kompanije među prvih 100 povećale su svoju berzansku vrijednost za 19 odsto.

“U posljednje vrijeme investitori se više fokusiraju na profitabilnost nego na rast. Novac se više ne daje tako lako, povećavaju se zahtjevi prema kompanijama u koje se ulaže”, objašnjaka izvršni direktor EY Njemačka Henrik Alers.

On očekuje veoma tešku drugu polovinu godine.

“Loše vijesti se gomilaju, moraju da se prevaziđu mnoge krize od kojih neke podstiču jedna drugu. Opasnost od globalne recesije je sada realna”, istakao je on.

Alers smatra da će digitalizacija, kojoj je pandemija korone dala ogroman zamah, vjerovatno imati odlučujući uticaj na ekonomiju i berze u godinama koje dolaze. Tu su Evropa i Njemačka slabo pozicionirane. Od 23 tehnološke kompanije koje su trenutno među 100 najboljih, 17 ima sjedište u Sjevernoj Americi, četiri u Aziji i samo dvije u Evropi. Trend digitalizacije je doveo do toga da se posljednjih godina smanji “težina” Evrope na svjetskim berzama, zaključio je Alers.