Akcije Tvitera u padu zbog Maskovog odustajanja od kupovine

COMPANY

Akcije Tvitera su pale jutros za 7,2 odsto na 34,17 dolara, na trgovanju u 6:40 časova po istočnoamenričkom vremenu, prije zvaničnog otvaranja Vol Strita, nakon što je Ilon Mask odustao od ugovora o kupovini te kompanije za 44 milijarde dolara.

Kompanija je na putu da izgubi oko dvije milijarde dolara tržišne vrijednosti, pošto je Mask odustao od sporazuma o kupovini i privatizaciji tog društvenog medija, izvještava “Blumberg”.

Akcije “Tesle”, proizvođača električnih automobila na čijem je čelu Mask, oslabile su za 0,3 procenta.

Tviterove akcije se trgiju znatno ispod cijene od 54,20 dolara po akciji, koju je Mask ponudio u aprilu za preuzimanje.

Najbogatiji čovjek na planeti je, međutim, potpuno povukao ponudu navodeći da Tviter nije istinito predstavio podatke o broju lažnih korisničkih naloga i tvrdeći da je broj spamova (neželjene pošte) koji se šalje automatizovano mnogo veći nego što je kompanija objavila.

Tviter je demantovao Maskove tvrdnje, navodeći da botovi čine manje od 5,0 odsto od ukupnog broja korisnika, a rukovodioci te društvene mreže su prošlog četvrtka ponovili da su njihove procjene tačne.

Pored naknade od milijardu dolara za raskid ugovora, trgovci kažu da slijedi još veći haos pošto je Tviter najavio da će podnijeti tužbu protiv Maska.

Predsjednik Tvitera Bret Tejlor objavio je da će kompanija pokrenuti sudski postupak kako bi zaključila transakciju „po cijeni i pod uslovima koji su dogovoreni sa Maskom“.

Tviter je angažovao advokatskog “teškaša” za akvizicije i spajanja, kancelariju “Vočtel, Lipton, Rozen i Kac” i namjerava da podnese tužbu početkom ove nedjelje, navodi “Blumberg” pozivajući se na izvore upoznate s planovima.

Na ovo je Mask reagovao objavom u slikama po kojoj će u slučaju tužbe sada morati da sudu otkriju informaciju o botovima.

Izbor: Euronews.rs