Ruski dijamanti ponovo na tržištu

Svijet

Nakon što je pogođen američkim sankcijama, ruski rudarski gigant Alrosa ponovo prodaje više od 250 miliona dolara mjesečno u dijamantima, rekli su izvori za Bloomberg.

Rusija je činila otprilike jednu trećinu globalne ponude sirovih dijamanata, ali sankcije nakon ruske invazije na Ukrajinu su zamrzle prodaju.

Sada se prodaja vraća jer banke i trgovci pomjeraju transakcije sa američkih dolara kako bi izbjegli da prekrše sankcije. Alrosina prodaja dijamanata je sada 50 do 100 miliona dolara ispod predratnog nivoa.

Kompanija je prodavala dijamante kupcima u Indiji i Evropi koji uglavnom plaćaju rupijama, navodi Blumberg.

Većina dijamanata je namijenjena Indiji, gdje ih proizvođači distribuiraju malim preduzećima koja ih sijeku i bruse, dok se banke osjećaju ugodnije koristeći alternativne valute van američkih dolara.

Obnovljena prodaja dijamanata iz Rusije nije kršenje sankcija, ali dogovori se i dalje drže u tajnosti. Alrosa ne želi da otkrije bilo kakve finansijske informacije jer poslovanje sa Rusijom privlači neželjenu pažnju.

Povratak ruskih zaliha dragog kamenja takođe je ublažio krizu na sekundarnom tržištu dijamanata, pri čemu su cijene nedavno pale.