Usporen rast uslužnog sektora u SAD

Svijet

Uslužne kompanije u SAD imale su u maju usporen rast, manji nego u aprilu, što je znak da će se umjeren ekonomski rast vjerovatno nastaviti

I narudžbine američkih fabrika pale su u aprilu prvi put u pet mjeseci.

Američki Institut za upravljanje snabdijevanjem saopštio je da je indeks koji mјeri poslovanje uslužnih kompanija pao s aprilskih 57,5 na 56,9 poena u martu, a svaki rezultat iznad 50 poena je potvrda rasta.

Uslužne kompanije ostvaruju rast u aktuelnom tromјesečju april-jun, posle slabih rezultata početkom godine. Potrošnja Amerikanaca je malo povećana, što daje podstrek uslužnim firmama poput maloprodaja, restorana i hotela.

Ekonomisti predviđaju da će rast dostići tri odsto na godišnjem nivou, što je znatno povećanje u odnosu na prvo tromјesečje kada je rast bio 1,2 odsto.

Narudžbine američkih fabrika pale su u aprilu prvi put posle novembra, usred pada tražnje za teškim mašinama, gvožđem, čelikom i komercijalnim avionima.

Narudžbine su u aprilu opale 0,2 odsto posle povećanja od jedan odsto u martu, saopštilo je danas američko Ministarstvo trgovine.

Kategorija koja u okviru narudžbina ukazuje na poslovne investicije ostvaruje slab rezultat treći mјesec zaredom. U aprilu je imala rast od 0,1 odsto, dok u martu nije zabilježila promjene.

Uprkos slabom aprilskom rezultatu narudžbina, proizvodnja u SAD počela je prethodnih mјeseci da raste posle prošlogodišnjeg oštrog pada.

Američka proizvodnja bila je slaba krajem 2015. godine i početkom prošle godine usled smanjenja troškova u energetskoj industriji i jakog dolara koji čini skupljim američke proizvode u inostranstvu.