Lindner: Njemačka više ne zavisi od uvoza energenata iz Rusije

Svijet

Njemačka više ne zavisi od uvoza energenata iz Rusije, potvrdio je njemački ministar finansija Lindner za BBC.

On je rekao da je njegova zemlja u potpunosti diversifikovala energetsku infrastrukturu od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

“Da, naravno da Njemačka još uvijek zavisi od uvoza energije, ali danas ne o uvozu iz Rusije, već o globalnom tržištu”, rekao je Lindner, istakavši da su pronašli nove izvore za snabdijevanje energijom. 

Lindner je na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu ukazao na brzinu kojom je novi terminal za tečni prirodni gas izgrađen u Njemačkoj, u rekordnih osam mjeseci.

Istakao je da planiraju dodatna ulaganja u infrastrukturu i naveo da je to “samo jedan primjer ogromne promjene u njemačkoj politici”. 

“Shvatili smo da moramo da podstičemo svoju konkurentnost nakon ere kancelarke Merkel. To je doba bilo usredsređeno na snage prošlosti, a sada razvijamo snage budućnosti”, rekao je njemački ministar finansija.

On je takođe izjavio za BBC da je optimističan zbog podataka koji sugerišu da je inflacija u Njemačkoj dostigla svoj vrhunac prošle godine. (Tanjug)