Italijani zbog krize prodaju zlato

Svijet

Osmonedjeljna blokada se postepeno ubalažava od četvrtog maja, ali je bacila ekonomiju na koljena. Kompanije su pritisnute dugovima, a pojavile su se desetine hiljada novih nezaposlenih, dodaje agencija. Evropska komisija očekuje pad italijanske ekonomije za skoro deset odsto ove godine.

“Zabilježili smo povećanje od oko 50 odsto u našim kupovinama zlata od privatnih mušterija ove godine, posebno u posljednje dvije nedjelje,” rekao je Barota, menadžer tri prodavnice “Kompro oro” (kupujem zlato).

Zlatare, kojih ima oko šest hiljada širom zemlje, nicale su velikom brzinom tokom najdublje italijanske recesije 2012, kada su građani, boreći se da prežive, prodavali sve, od vjenčanih prstena do zlatnih zuba, piše Rojters.

Međutim, one nisu jedina opcija za Italijane teško pogođene krizom. Zalagaonice, u kojima ljudi prodaju sitnice ili ih koriste kao garanciju za zajmove, mnogo manje su rasprostranjene, ali je i u njima trgovina dinamična.

“I dalje otplaćujem kuću u kojoj živim sa suprugom. Život je skup, hipoteka je velika, šta da radimo?” kaže penzioner Nazareno Buki, dok izlazi iz zalagaonice Afide na Pjaca Monte di Pieta, centralnom rimskom trgu koji je poznat po zalagaonicama još od 17. vijeka.
Rojters piše da se zlato, koje se smatra sigurnom imovinom u doba previranja, takođe uveliko kupuje u posljednje vrijeme, što je dovelo do porasta njegove vrijednosti.

Barota je rekao da je u posljednja dva mjeseca, potražnja za zlatnim polugama i kovanicama u njegovoj prodavnici, koja je nastavila da radi preko interneta tokom izolacije, porasla za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, mada je cijena za gram porasla 25 odsto od decembra.

Italijan koji je uložio u zlato tokom posljednjeg mjeseca, a koji je insistirao da ostane anoniman, rekao je za Rojters da je upravo kupio nekoliko kovanica od Britanske kraljevske kovnice.
“Kupovao sam ove kovanice po cijeni od oko 1.100 eura. Sada koštaju oko 1.700 eura”.