Švajcarska UBS preporučuje investiranje u euro

Najveći svjetski menadžer za upravljanje imovinom bogataša savjetuje svoje klijente da se klade na evropsku valutu.

UBS Wealth Management preporučuje kupovinu evropske valute jer smatraju da je podcjenjena u odnosu na dolar, kao i zbog ubrzane inflacije u zoni eura. Oni očekuju da euro u narednih šest mjeseci ojača oko 7 odsto, na 1,15 dolara.

Većina analitičara koje je anketirao Bloomberg predviđa da će se euro u tom periodu kretati u rasponu od 1,03$ do 1,04 dolara. Euro je od početka godine ojačao oko 2 odsto prema dolaru, nakon što je u posljednje tri godine potonuo više od 20 odsto prema američkoj valuti, zbog labavije monetarna politika Evropske centralne banke i političkih kriza u regionu eurozone.

Nakon Brexita i referenduma u Italiji, uz potencijalno produženu političku nestabilnost zbog izbora na tlu Evrope u ovoj godini, JPMorgan preporučuje prodaju eura u korist švajcarskog franka kao zaštitu od političkih rizika, dok Goldman Sachs predviđa paritet eura sa dolarom u narednih 12 mjeseci.

– Mi ne mislimo da će se američki dolar kretati tako snažno kao što misli veliki broj ljudi. Ne očekujemo da dolar mnogo ojača jer će u nardenih šest mjeseci Fed vjerovatno još uvijek biti značajniji nego Trampova politika. A mi mislimo da je američka centralna banka već odredila pravac u kojem neće biti promjena u značajnijoj mjeri. Očekujemo da će kamate u SAD postepeno rasti, dok je ECB ranije ovog mjeseca saopštila da će kamatne stope duže vrijeme ostati na sadašnjim ili nižim nivoima. Ipak, godišnja inflacija je ubrzala, dosegavši 1,1 odsto, najviši nivo u tri godine – rekao je Mark Haefele, glavni investicioni strateg u UBS Wealth Management, u intervjuu za Bloomberg

U odnosu na paritet kupovne moći odgovarajuća cijena eura iznosi 1,25 dolara, smatraju u “UBS Wealth Management”.