Kina pristala da ruski plin plaća u juanu i rublji

Svijet

Ruska energetska kompanija Gazprom je saopštila da je potpisala sporazum s Kinom, kojim se najmnogoljudnija država na svijetu obavezala da će ruski gas plaćati u juanu i rublji, a ne u dolaru. Ovo je znak poboljšanja odnosa između Moskve i Pekinga.

Direktor Gazproma Alexei Miller je izjavio da je sporazum u korist obje države. Prema njegovim riječima, ovim će se pojednostaviti izračuni i ovo će biti odličan primjer drugim kompanijama.

Kinezi su informirani o tome u kojoj je fazi izgradnja gasovoda na istočnoj trasi na nazvanog “Snaga Sibira”, a kojim se povezuje ruska i kineska mreža gasovoda. Gazprom nije naveo kada će prestati plaćanje u dolaru, odnosno kada će početi plaćanje u kineskoj i ruskoj valuti.

Ova promjena je dio nastojanja Rusije da se manje oslanja na dolar i euro, a što se desilo nakon što je Zapad nametnuo sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Rusija odnedavno pokušava poboljšati ekonomske odnose s Kinom, kao i nekim drugim zemljama.

Rusija je ranije tražila od evropskih država da joj gas plaćaju u rublji. One koje su to odbile, prekinuta im je isporuka ovog energenta. Kremlj je poručio da se uslovi isporuke neće promijeniti dok se sankcije ne povuku. Kremlj je uoči agresije na Ukrajinu s Pekingom potpisao sporazum o isporuci gasa vrijedan 37,5 milijardi dolara, prenosi Al Jazeera English.