Lagard: Teško postići ciljani rast u SAD

Svijet

Ciljani ekonomski rast u SAD će biti teško dostignut, ocijenila je sinoć generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard i ukazala na spor tempo reformi otkako je Donald Tramp postao predsjednik SAD

“Mislimo da će biti veoma teško. Posebno ako tempo reformi ostane spor kao što je sada. To je suprotno od ostatka svijeta”, rekla je Lagard za Si-Bi-Es na pitanje o sposobnosti američke vlade da dostignu ciljani rast od tri odsto ili više.

U julu je MMF zadržao prognozu globalnog rasta na 3,5 odsto za ovu i 3,6 odsto za narednu godinu, ali je prognoza za SAD za 2017. i 2018. smanjena sa 2,3 i 2,5 na 2,1 odsto.

Lagard je odbila da komentariše prognoze koje će biti objavljene na skupštini MMF u Vašingtonu početkom oktobra.

“Analiziramo svaku ekonomiju i dajemo preporuke. Svakako ćemo dati preporuke o finansijama i fiskalnoj reformi (u SAD). Neću komentarisati oktobarski dokument jer ga još nisam vidjela. Ali mi u principu podržavamo fiskalnu reformu i spremni smo da damo preporuke u cilju povećanja rasta, zapošljavanja i popravljanje dohotka srednje klase”,rekla je ona.

Na pitanje o Trampovim izjavama o Sjevernoj Koreji Lagard je navela da je situacija na Korejskom poluostrvu kompleksna. “Mislim da je taj prolem toliko težak i toliko kompleksan da zahtijeva mnogo dobre volje, mnogo smirenosti i veliku saradnju, i mislim da takva retorika ne pomaže”, rekla je direktorka MMF.

Tramp je u Generalnoj skupštini UN zapretio Sjevernoj Koreji “potpunim uništenjem” ako nastavi da preti napadom na SAD i njihove saveznike.