Bitcoin na najnižem nivou od 2020. dok se čeka odluka Feda

Valuta

Pad kriptovaluta u ponedjeljak doveo je bitcoin na ivicu najnižeg nivoa od 2020. uoči globalnog talasa monetarnog pooštravanja za koji se očekuje da će se ove nedjelje širiti od Evrope do SAD-a.

Najveći digitalni token je potonuo za čak 6,7 odsto i trgovao se za 18.500 dolara u 7.10 ujutru u Londonu. Ether je oslabio na 6,2 odsto, boreći se da zadrži granicu od 1.300 dolara. Kovanice kao što su XRP i Polkadot zabilježile su veće gubitke.

Investitori se pripremaju za volatilnost zbog ogromnog povećanja kamatnih stopa koje se očekuje ove nedelje od Federalnih rezervi kako bi se borile protiv cjenovnih pritisaka. Fjučersi američkih akcija bili su u minusu, a dolar je porastao u znaku opreza tržišta.

Atmosfera na globalnim tržištima je takva da u ovom inflatornom okruženju makroekonomska slika nadmašuje sve, napisao je u belešci Antoni Trenchev, partner kripto-zajmodavca Nexo.

Skok Ethera koji počeo sredinom juna i koji je bio podstaknut hajkom oko nadogradnje blokčejna Ethereum brzo se smiruje otkad je rekonstrukcija završena.

Na drugom mjestu, izvještaji da Ripple Labs Inc. i američka Komisija za hartije od vrijednosti traže hitnu odluku u sudskom sporu u vezi sa tokenom XRP, koji je povezan sa Ripplom, doveo je novčić do gubitka od čak 13,5 odsto. SEC tvrdi da je Ripple bio nepromišljen u svojim tvrdnjama da XRP nije regulisana hartija od vrijednosti.