Kina zabranjuje trgovinu bitkoinom kako bi zaštitila juan

Valuta

Kina pokušava zaustaviti slabljenje juana koji je prošle godine oslabio 6,6 odsto prema dolaru, najviše od 1994. godine

Centralna banka Kine upozorila je domaće berze, koje trguju bitkoinom da rizikuju da budu zatvorene, a to će se dogoditi ukoliko se utvrdi kršenje propisa oko te valute u zemlji. Upozorenje dolazi u trenutku kada tamošnji regulatori pokušavaju da suzbiju odliv kapitala iz zemlje, ali i strah od daljeg slabljenja juana.

Na svojoj internet stranici, Narodna banka Kine savjetovala je da se ne učestvuje u aktivnostima koje mogu biti okarakterisane kao pranje novca. Ukoliko se utvrdi takvo kršenje propisa, ozbiljno ćemo reagovati i inspekcija će zatvoriti tu berzu – saopštila je banka.

Kineski regulatori održali su i sastanak sa tri najveće berze koje trguju bitkoinom kako bi ih podsjetili na stroge propise.

Potražnja za virtuelnim valutama, posebno bitkoinom, u porastu je u Kini u posljednjih nekoliko mjeseci zbog nepovjerenja u stabilnost domaće valute.

Istovremeno, bitkoin je skočio na gotovo rekordnu cijenu, pa mnogi sumnjaju da dio kineskih građana kupuje virtualnu valutu kako bi zaštitili vrijednost svoje ušteđevine. Trenutno, bitkoin vrijedi oko 1.060 dolara.