Do kraja godine vrijednost bitkoina će biti 14.000 dolara

Valuta

Analitičari Blumberga objavili su još jedan osvrt na situaciju na tržištu kriptovaluta. Nedavno istraživanje otkrilo je da bitkoin može ponoviti scenario posmatran od 2016. do 2020. tokom sljedeće četiri godine.

Stručnjaci su primjetili da je u posljednje četiri godine prva kriptovaluta porasla u cijeni sa 1.000 na 10.000 dolara. Ako se trend ponovi, cijena bitcoina mogla bi dostići 100.000 američkih dolara do kraja 2025. godine, navodi se u izvještaju.

Analitičari su istakli da je dugoročni rast vrijednosti bitkoina vođen osnovnim faktorima ponude i potražnje.

Do danas je na tržištu 90 odsto – od konačnih 21 miliona – bitkoina. Međutim, ograničena količina jedan je od najvažnijih faktora rasta vrijednosti kriptovaluta.

S obzirom na činjenicu da potražnja za ovim instrumentom od strane institucionalnih investitora raste, moguće je predvidjeti da će se dinamika kretanja bitkoina nastaviti i u narednim godinama, navodi se u izvještaju.

Bitkoin bi se ove godine mogao popeti na 14.000 dolara, predviđaju analitičari, što znači da dotična kriptovaluta ima priliku da ponovi rast iz prošlog juna.

Jedan od Blumbergovih stratega, Mike McGlone, najavio je ljetos da bi cijena bitkoina na tržištu mogla dostići 20.000 dolara do kraja decembra ove godine zbog sve veće aktivnosti Bitcoin Walleta i depresijacije fiat novca.

Džek Dorsi, suosnivač i izvršni direktor Tvitera i osnivač američke platne kompanije Square, kupio je ove sedmice oko 4.709 bitkoina, za što je platio 50 miliona dolara.

Kada je vijest objavljena u četvrtak, Square je rekao da veruje da je bitkoin “instrument ekonomskog osnaživanja koji omogućuje učestvovanje u globalnom monetarnom sistemu koji je u skladu sa svrhom firme”. Ulaganje predstavlja oko jedan odsto ukupne tržišne imovine.

Bitkoin ove godine bilježi stalan rast – u skladu s trendom, i trenutno trguje na poznatoj kripto berzi Bitstamp po cijeni od 10.881 dolara.