Novac je, usprkos inflaciji, još uvijek kralj

Valuta

Nastavak visoke inflacije i zabrinutosti od naglog zaoštravanja monetarne politike, koja će vjerovatno dovesti do recesije, ostavili su snažan pečat na finansijskim tržištima prošle nedjelje.

Ključna vijest nedjelje bila je da je inflacija u avgustu, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), premašila očekivanja i iznosila je 8,3 posto.

“Slijedi li Fedovo povećanje kamata za 100 bodova”, upitao je Commerzbank.

U utorak i srijedu će američka centralna banka na redovnoj sjednici sigurno ponovno povećati kamatne stope. U prethodne dvije sjednice Fed je svaki put podigao kamate za 0,75 postotnih bodova, da ovaj put za 1,0 procenat, ključna kamatna stopa u SAD-u već bi bila u rasponu između 3,0 i 3,25 posto. Ekonomisti strahuju da bi to neizbježno dovelo do smanjenja profita poduzeća, pa čak i do recesije, pa ne čude ovogodišnji padovi berzanskih indeksa. Da katastrofa bude još gora, tržište obveznica je takođe u izrazito negativnom trendu.

Bloombergov indeks državnih i korporativnih obveznica (Bloomberg Global Aggregate Total Return) udaljen je već 20 posto od rekorda s početka 2021. godine, što je najveći pad od početka računanja ovog indeksa 1990. godine.

Njujorški S&P 500 ove je godine izgubio 18,7 posto, uključujući gotovo pet posto u prošloj nedjelji, koji je završio još jednim hladnim tušem. Logistička kompanija FedEx upozorila je pri objavljivanju preliminarnih rezultata za svoje prvo fiskalno tromjesečje da bilježi ozbiljno usporavanje rasta, s inflacijom, energetskom krizom u Evropi i problemima Kine zbog višestrukih obustava rada koji opterećuju poslovanje u nadolazećim mjesecima. S padom od 21,4% (skliznuvši na najniže od jula 2020.) dionice su doživjele najveću jednodnevnu katastrofu u gotovo 50-godišnjoj istoriji kompanije, pad je bio još gori nego na Crni ponedjeljak 1987. (tada – 16,4%) . Dow Jones u petak nije imao značajnijih gubitaka (-0,45%), ali je već u utorak – kada je objavljena avgustovska inflacija – pao za više od 1200 bodova. Na nedjeljnom nivou, njujorški indeksi pali su četvrti put u posljednjih pet nedjelja, čime postaje sve jasnije da je ljetni oporavak bio rast unutar medvjeđeg trenda.

Uprkos visokoj inflaciji, novac je kralj. Barem kratkoročno.

U ovakvim uslovima , kada vlada velika panika na berzama, sve se više investitora okreće obveznicama, ali i gotovinskim pozicijama, iako je uz trenutnu inflaciju jasno da stvarni prinosi još neko vrijeme neće biti pozitivni. Međutim, s 10-godišnjom američkom obveznicom, kupac bi trenutno dobio 3,5% kamate svake godine do dospijeća obveznice (i, naravno, glavnicu na kraju). Prinos na jednogodišnju obveznicu je čak četiri posto! Uz (za sada) nultu kamatu na bankovne depozite, to je prilično privlačno. Zadržavanje gotovinskih pozicija (i čekanje daljnjeg pada cijena dionica i obveznica) takođe se čini smislenim (kratkoročno), iako postoji opasnost da će investitor propustiti vlak kada se krivulja dioničkog tržišta okrene prema gore. Upravljači imovinom u SAD-u povećali su svoj udio u gotovinskim pozicijama u septembru na 6,1 posto (prema istraživanju Bank of America), što je najviše u više od dvije decenije.

Fed će stoga u srijedu ponovo podići kamatne stope, najvjerojatnije za 75 baznih bodova. U oktobru će vjerovatno sličnu odluku slijediti i Evropska centralna banka. Inflacija u eurozoni biće previsoka još najmanje godinu i po, a trebala bi se kretati tek oko dva posto 2024. godine, što je osnovni mandat ECB-a.

Autor: Marko Majić